Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Patriotlarda Türkiye uyarıları, Füze savunmasında Türkiye dersleri

        Türkiye’de son yıllarda devreye giren erken uyarı radar ve Patriot füzesavar füze savunma sistemlerinin deneyimi, planlama ve uygulamada “bir dizi hata” bulunduğunu gösterdi. Amerikan Kongresi’nin “sayıştay kurumu” olarak çalışan GAO tarafından hazırlanan raporda “hataların kaynağı” olarak Pentagon’a işaret edildi. GAO raporunda, Türkiye performans deneyiminde yaşanan sorunların düzeltilmemesinin, yeni uygulamalar için riskler taşıyacağına da dikkat çekildi.

        ‘PLANLAMA EKSİK’

        Rapora göre, Kürecik’te 2012 yılı başında konuşlandırılan Avrupa füze savunması çerçevesindeki “XBand” radarı ile Katar’da konumlu olan ikizi “ayrı ayrı operasyonlar halinde” faaliyette bulunuyor. GAO’ya göre bu durum, Avrupa füze savunma sisteminin “çok daha etkili” olmasının önünde engellere yol açıyor. Raporda, kapsamlı bir planlama eksikliği ve belirgin olmayan yol göstericilik gibi sorunların altı çizildi.

        ‘PATRIOT HAFTALARCA HAVALİMANINDA BEKLEDİ’

        GAO raporunda, Suriye’deki gelişmeler nedeniyle ve NATO’nun savunması amacıyla Türkiye’ye transfer edilen Patriot füzelerinin “bir Türk havalimanında haftalarca beklediği” ifade edildi. Buna göre, ilgili bazı konular, Patriot füze savunma bataryaları Türkiye’ye gelmeden önce çözümlenemedi ve bu da ittifak üyeleriyle istihbarat paylaşımı alanında “kısıtlı kaynakların zorlanmasına” neden oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ