Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi ABD'den Rusya'ya: "Konuşmayı bırakıp harekete geçin"

        ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna'daki gerginliğin giderilmesi için Rusya'nın gecikmeden harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

        Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Biden, Ukrayna'da tırmanan hükümet karşıtı protestolar konusunda çözüm bulmak için süreci hızlandırmaları konusunda Rusya'yı uyardı. Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Biden, Rusya'nın "konuşmayı bırakıp harekete geçmesi gerektiğini" söyledi.

        Yatsenyuk ile kameraların karşısına geçen Biden, Moskova'ya, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı silahlı grupları, hükümet binaları ve kontrol noktalarını terk etmeleri ve sorunlarını siyasi yollarla ifade etmeleri konusunda teşvik etmesi çağrısında bulundu.

        Rusya'nın, Ukrayna konusunda gecikmeden harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Biden, "Bunun ucu açık bir sürece dönüşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

        Yatsenyuk da yaptığı açıklamada, "Hiçbir ülke silahlı haydut gibi davranamamalı" diyerek Rusya'nın uluslararası taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

        ABD'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu vurgulayan Biden, reformlar için kullanılmak üzere Ukrayna'ya 50 milyon dolarlık ek yardım yapılacağını açıklamıştı.

        Öte yandan AP'in haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile dün yaptığı telefon görüşmesinde Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna'nın Cenevre Antlaşması'na uymadığını ve yasadışı askeri grupların silahsızlandırılması konusunda adım atmadığını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ