Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa uluslararası af örgütü, uluslararası af örgütü ispanya, ispanya protesto, ispanya eylemler, madrid çatışma, polis orantısız güç, polis şiddeti, barcelona

        Türkiye'de polisin orantısız güç kullandığı konusunda başta Avrupa Birliği olmak üzere yayınlanan raporların ardından bir Avrupa Birliği ülkesi, polis şiddeti ve hükümet tutumunun 'zorbaca' olduğu konusunda uyarıldı.

        Uluslararası Af Örgütü, İspanya'da hükümetin, vatandaşların protesto haklarını kısıtladığını ve polisin orantısız güç kullandığını belirten raporunu yayınladı.

        Guardian'da yer alan habere göre örgüt sözcüsü Virginia Alvarez yaptığı açıklamada ''Ülkedeki işsizlik oranının artması, eğitim ve sosyal hizmetlerdeki aksaklıklar sebebiyle halk her geçen gün daha fazla sokağa çıkmaya başlamış, ancak hükümet protestoları dinlemek yerine engelleme yolunu seçmiştir'' ifadelerini kullandı.

        Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz yıl boyunca gerçekleşen protestolarda eylemcilerle bire bir görüşerek, bölgedeki gazeteci ve avukatlarla konuşarak ve yayınlanan görüntüleri analiz etti. Çalışmaların sonunda ortaya çıkan tablo, ülkedeki sosyal hareketin hükümet tarafından ağır şekilde müdahale edilerek baskılanması olarak çıktı.

        Mart ayında Madrid'te polis ve eylemciler arasında gerçekleşen ve dünya basınında geniş yer bulan çatışmalarda 67'si polis olmak üzere 100'ün üzerinde kişi yaralanmıştı.

        Af Örgütü yayınladığı raporda, protestocuların büyük çoğunluğunun barışçıl gösterilerde bulunmasına karşılık polisin, şiddet kullanan küçük kitleye kullandığı orantısız gücü onlara da uyguladığını ve müdahalenin çok ağır olduğunun altını çizdi.

        Örgütün raporunda ayrıca, "hükümet yasal haklarını kullanan insanları para cezası alacakları ya da dayak yiyecekleri tehditleriyle kriminalize etmeye çalışıyor" ifadeleri kullanarak bahsedilen cezaların 600,000 Euro'ları bulduğunu ve bunun resmen zorbalık olduğunun altı çiziliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ