Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Tayland’da darbeye karşı 3 parmak, Tayland darbe 3 parmak, Tayland 3 parmak, Tayland Açlık Oyunları, 3 parmak.

        Hükümetle muhalefet arasında aylarca süren siyasi krizin ardından ordunun yönetime el koyduğu Tayland’da darbeye karşı çıkan eski hükümet yanlıları, tepkilerini sessizce göstermenin yolunu buldu. 2006′daki askeri darbeyle koltuğunu kaybeden ve yurt dışına kaçan eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın destekçisi “kırmızı gömlekliler”, darbeye direnişin sembolü olarak, Suzanne Collins’in kaleme aldığı ünlü gençlik serisi “Açlık Oyunları“nda baskıcı yönetime karşı isyan eden halkın kullandığı “3 parmak” işaretini seçti.

        FİLMDEN ESİNLENİLDİ

        Tayland’daki askeri darbeyi protesto eden sessiz göstericiler popüler kültürden esinlendi. Protestocular “The Hunger Games” (Açlık Oyunları) filmindeki diktatör rejimi protesto edenlerin el işaretini kullanmaya başladı. Filmde halk, diktatör Başkan Snow’u protesto etmek için 3 parmağını bitişik olarak havaya kaldırıyordu. Şimdi aynı el işareti, Tayland’da darbeyi protesto edenler tarafından kullanılıyor. Twitter kullanıcısı Manik Sethisuwan bir mesajında “Sevgili Açlık Oyunları, sizin el işaretinizi aldık. Ama bizim mücadelemiz kurgusal değil. Teşekkürler” diye yazdı. Bir diğer görüşe göre üç parmak Fransız Devrimi’nin değerleri olan özgürlük, eşitlik ve kardeşliği ifade ediyor.

        ORDU İŞARETİ YASAKLADI

        Ancak çok kısa bir süre sonra Tayland ordusu, bu işareti yasakladı. Şimdilik bu sessiz protestoların nasıl gelişeceğini izleme halinde olduğunu söyleyen bir askeri yetkili, uyarı yapıldığı halde elini indirmeyen kişilerin tutuklanacağını açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ