Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya akıllı cep telefonu bomba, ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi, İbrahim el-Asiri, el nusra, bombacı
        1

        Gökhan ARTAN /AHT
        ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), El Kaide terör örgütünün akıllı cep telefonlarında tespiti güç bomba geliştirdiği istihbaratı üzerine ülkede alarma geçti.

        2

        TSA, ABD’ye direkt uçuş bulunan bazı havaalanlarından, yolcuların akıllı cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarının “çalışır durumda olduğunu ispatlamasını” istedi. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın bu güvenlik kontrolü isteğini yerine getireceği bildirildi.

        3

        Yeni önlemlerin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan ABD’ye yapılacak uçuşlarda da uygulanması beklenirken, Türkiye’ye henüz bir talep gelmediği öğrenildi. ABD’nin aldığı önlemler şöyle:

        4

        Uygulama online checkin’lerde başlayacak. Bazı yolculardan kayıtlarını havaalanında yapması istenecek.

        5

        Havaalanı terminallerine gelen yolculardan rastgele seçilecek yolcuların cihazları aç-kapa yaptırılarak kontrol edilecek.

        6

        Özellikle iki ünlü markaya ait akıllı cep telefonlarının şarjlarının dolu olmasına dikkat edilecek.

        7

        Şarjı olmayan cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer mobil elektronik cihazlar uçağa alınmayacak.

        8

        İtiraz edenler uçağa alınmayacak, biletleri yanacak.

        9

        KÜLOT BOMBACISI’
        Uygulamanın ardında, El-Kaide üyelerinin akıllı telefonlarını “bilinen tarama yöntemleriyle tespit edilemeyecek şekilde” bombaya çevirme yöntemini bulduğu yönündeki istihbarat raporları bulunuyor.

        10

        Tespit edilmeyen bomba iddiaları, “El Kaide bombacısı” olarak anılan “Ebu Salihi” kod adlı İbrahim el-Asiri’nin olayın ardındaki isim olduğu iddialarına yol açtı.

        11

        Kimya eğitimi alan 32 yaşındaki Asiri, metal içermeyen, dedektörler ve x-ray cihazlarında fark edilmeyen plastik patlayıcıları geliştiriyor. Asiri, adını 2009’daki “külot bombası” girişimi ile duyurmuştu.

        12

        EL NUSRA’YI EĞITIYOR
        ABD’nin çok aradığı isimler arasında bulunan Asiri’nin Suriye’de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’yle temasa geçtiği ve Avrupa’dan katılan militanları eğittiği ileri sürülüyor. Türkiye, “El Kaide ile bağlantılı kişi ve örgütler” listesini bir süre önce güncellemişti.