Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Arjantin, Arjantin'de hükümet karşıtı protestolar, Arjantin'de sokak olayları.

        Arjantin’de dev borç sorunu ve yaklaşan temerrüte düşme tehlikesi halkı sokağa döktü. Başkent Buenos Aires’te sendikaların çağrısıyla gösteri düzenleyen binlerce kişi hükümeti protesto etti.

        Barışçıl başlayan protestolar polisin müdahalesi sonrasında şiddet olaylarına dönüştü. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

        Gösterilerde otomotiv sektörü çalışanları ön saflardaydı. İşçiler, Lear şirketinin ekonomik durgunluğu gerekçe sunup işten çıkarma planlarına tepki gösterdi: “Bütün bunların sebebi Christina Fernandez’in hükümetinin emperyalistler ile iş yapması ve bir kez daha onlarla borç pazarlığına girmesi; mevcut borç batağı. Bütün bunlar yüzünden Amerikalı şirket sahipleri ile mükemmel ilişkilerini sürdürmek zorunda olması bunların sebebi.”

        Amerikalı şirketler, 2002’de borçlarını ödeyemez duruma düşüp kendilerine devlet tahvili öneren ve büyük maddi kayıplar yaşamasına yol açan Arjantin hükümetine karşı yargı savaşını kazanmıştı.

        Amerikan yüksek yargısı, Buenos Aires hükümetini, 30 Temmuz’a kadar borçlarını ödemeye mahkum etmişti. Arjantin hükümeti bu hükmün gereğini yerine getiremez ise 13 yıl içinde ikinci kez iflasını ilan edecek.

        EURONEWS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ