Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ırak türkmen cephesi, türkmeneli partisi, riyaz sarıkahya, birleşmiş milletler, ışid, baas, türkmenler, musul ve kerkük

        Bahar BAKIR / HT GAZETE - ANKARA

        IRAK Türkmen Cephesi'nin kurucularından Türkmeneli Partisi Lideri Riyaz Sarıkahya, Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurduklarını belirterek, "Telafer'in güvenli bölge ilan edilmesini istedik" dedi.

        Sarıkahya, Irak'ta IŞİD tehdidinin devam ettiği bir dönemde Habertürk'e önemli açıklamalarda bulundu. Sarıkahya, şu mesajları verdi:

        IŞİD'İ BAAS DESTEKLİYOR: IŞİD uzun zamandır Irak'ta var. IŞİD, Irak'ta devlet karşıtı muhalefet koalisyonu olarak biliniyor. IŞİD'e destek veren 7-8 fraksiyonun içinde Baas Partisi, Ensar İslam da var. Irak halkı IŞİD'den uzun zamandır korkuyor. IŞİD ihaleyi götürüyor gibi gözüküyor ama bunların sayısal ve güç olarak etkisi yüzde 10'u geçmez. Burada asıl kazananlar Baas Partisi ve bazı dış güçler. Suudi Arabistan'ın, bazı batı istihbarat birimlerinin IŞİD'e destek verdiği biliniyor. Tabii, Başbakan Maliki de IŞİD'in güçlenmesine ortam hazırladı. Yanlış politikalarını 8 yıldır sürdürmesi bunların güçlenmesini sağladı.

        DAĞDA KALIYORLAR: IŞİD zulmünden en fazla zararı Türkmenler gördü. 1000'e yakın Türkmen öldürüldü. 200 bini yerlerinden edildi. Maliki, Telafer'i IŞİD'den kurtarmak için bombalarken, Sünni Türkmenleri öldürdü. Birçok Türkmen şu an dağda kalıyor. Hava çok sıcak. 1 bardak su 1 dolar. Çoğu susuzluk ve açlıktan öldü. Yardımların acilen Musul'a ulaşması gerek.

        GÜVENLİ BÖLGE: Türkmeneli Partisi olarak BM'ya başvurduk ve Telafer'in güvenli bölge ilan edilmesini istedik. 1991'de Kuzey Irak'taki Doha ve Zaho'da güvenlik bölgesi ilan edilmişti. Bu bölge bugünkü Kürt bölgesinin altyapısını oluşturdu. Türkmenler de kurulacak bu bölgede yeni dönemin çekirdeğini kurabilirler.

        TÜRKMENELİ FEDERESİ: Türkmenler öteden beri Musul ve Kerkük'ün Türkiye'ye ait olmasından yana. Ancak Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne vurgu yapıyor. Siyaseten biz Telafer merkezli Türkmeneli federesi kurulsun istiyoruz. Kerkük'te de Kerkük federesi kurulsun. Biz federasyon yönetimine inanıyoruz.

        KÜRTLER DEVLET KURABİLİR: Kürtler'in şu anki sınırları içinde salt kendi haklarını korumak için ayrı bir devlet kurmalarında sakınca görmüyorum. Ama bu ayrılma, örneğin İsrail'in emniyeti ya da bölge ülkelerinin çıkarı içinse bunu kabul etmeyiz.

        TÜRKMENLERDEN 3 İSTEK

        Sarıkahya, "Türkmenlerin Türkiye'den isteği, bir çocuğun annesinden isteğidir" diyerek şu üç talebi sıraladı:

        - Türkmenlerin birleşmesi

        - Uzun vadede Türkmeneli federe bölgesinin kurulması

        - Türkmenlerin uzun vadeli bağımsızlık hareketi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ