Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BMGK Ukrayna'da düşen yolcu uçağı için soruşturma istedi,BM Güvenlik Konseyi Ukrayna'da düşen yolcu uçağı için soruşturma istedi

        BM Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları'na ait uçağın dün Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin aydınlatılması için bağımsız ve uluslararası bir soruşturma başlatılmasını ve bölgeye engelsiz giriş izni verilmesini istedi.

        BM Güvenlik Konseyi, Malezya Havayolları uçağının düşmesini görüşmek üzere İngiltere'nin talebiyle toplandı. Toplantının başında Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden uçakta hayatını kaybeden toplam 298 kişinin anısına saygı duruşu yapıldı.

        Toplantının başında yayımlanan basın bildirisinde, kurbanların yakınlarına ve ülkelerine taziye dilekleri sunularak, konunun aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi için uluslararası sivil havacılık uygulamaları ışığında bağımsız uluslararası bir soruşturma yürütülmesi istendi.

        Bildiride ayrıca, tüm taraflardan soruşturma ekibinin kazanın nedeninin belirlenmesi için uçağın düştüğü bölgeye engelsiz giriş izni vermeleri talep edildi.

        "UÇAK KARADAN HAVAYA FÜZEYLE DÜŞÜRÜLDÜ"

        ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantıda yaptığı konuşmada, uçağın muhtemelen Rusya yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu bölgeden atılan karadan havaya SA-11 tipi bir füzeyle düşürüldüğü değerlendirmesine vardıklarını söyledi.

        Konuşmasında ayrılıkçılara verdiği askeri destek ve SA-11 tipi füze sağladığı gerekçesiyle Rusya'yı suçlayan Power, "SA-11 füzelerinin teknik özellikleri nedeniyle ayrılıkçıların bu silahı uzman desteği olmadan kullanabilmeleri mümkün gözükmüyor. Bu nedenle biz Rusya'nın füzeyi kullananlara teknik destek verdiğini gözardı edemeyiz" dedi.

        Ayrılıkçıların olayın hemen başında askeri kargo uçağı düşürdüklerini zannederek olayı üstlendiklerini ve bunu sosyal medyada paylaştıklarını belirten Power, daha sonra uçağın sivil olduğu anlaşılınca sosyal medyadaki paylaşımları sildiklerini söyledi.

        İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da ilk bulguların uçağın karadan havaya atılan füzeyle düşürüldüğünü gösterdiğini kaydetti. Grant, "Ukrayna'daki ayrılıkçı gruba silah ve lojistik desteğin sistemli bir şekilde Rusya tarafından sağlandığını biliyoruz" diye konuştu.

        RUSYA ELÇİSİ UKRAYNA'YI SUÇLADI

        Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise yaptığı konuşmada, uçağın düşmesine ilişkin bağımsız bir araştırma yapılmasını desteklediklerini ancak soruşturma yapılmadan sonuca varılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

        Uçağın düşmesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılara yöneltilen suçlamalara ilişkin yorum yapmayan Churkin, Ukrayna'yı çatışma yaşanan bölgeden sivil uçak geçişine izin vermekle suçladı.

        Ukrayna'nın olaydan sonra kazanın olduğu bölgedeki hava sahasını kapattığını kaydeden Churkin, "Uçakların güvenliği, hava sahasını kullandıkları ülkenin sorumluluğundadır. Ukrayna bu bölgeyi olaydan önce niye sivil uçak geçişine kapatmadı?" diye sordu.

        Churkin, Ukrayna'nın şiddet yolunu seçtiğini ve olayların bu noktaya gelmesine neden olduğunu savundu ve ABD'yi gerginliği artırmak için Ukrayna'yı cesaretlendirmekle suçladı.

        Obama'dan soruşturmanın önünü açmak için derhal ateşkes çağrısı

        ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna'da düşen uçakla ilgili olarak, şu ana kadarki delillerin uçağın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatılan karadan havaya füzeyle vurulduğuna işaret ettiğini söyledi.

        Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının düşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

        Bunun küresel bir trajedi olduğunu ve olaya dair güvenilir bir uluslararası soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini belirten Obama, "(Şu ana kadarki) deliller, uçağın Ukrayna içerisindeki Rus destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği bir bölgeden fırlatılan karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor" dedi.

        Bunun Doğu Ukrayna'da düşürülen ilk uçak olmadığını ifade eden Obama, son birkaç hafta içerisinde Rus destekli ayrılıkçıların Ukrayna uçaklarını düşürdüğü başka vakaların da yaşandığına dikkati çekti.

        Obama, "Bunun da ötesinde, bu ayrılıkçıların Rusya'dan sürekli destek akışı gördüğünü de biliyoruz. Buna silahlar, eğitim faaliyetleri, ağır silahlar ve uçak savarlar dahil" diye konuştu.

        "GÜVENİLİR BİR ULUSLARARASI SORUŞTURMA OLMALI"

        Obama, "Neler olduğuna dair güvenilir bir uluslararası soruşturma yürütülmeli. BM Güvenlik Konseyi bu soruşturmayı onayladı ve Rusya dahil (Konsey'in) tüm üyelerin sözlerinin takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.

        Barack Obama, soruşturmayı kolaylaştırmak için Rusya, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna'nın derhal bir ateşkes ilan etmesi, kanıtların kurcalanmaması, soruşturma görevlilerinin kaza alanına erişim sağlayabilmesi gerektiğini vurguladı.

        ABD'nin bu noktada gereken her türlü yardımı sunmaya hazır olduğunun altını çizen Obama, bu bağlamda FBI ve Amerikan Ulusal Ulaşım Emniyet Kurulu'nden personelin bölgeye gitmek üzere yola çıktığını belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ