Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Lanetlenmiş sefer sayıları, düşürülen uçaklar, tarihteki en büyük uçak düşürme olayları, düşürülen uçaklar
        1

        Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağının Ukrayna hava sahasında düşürülmesi akıllara diğer büyük uçak düşürme olaylarını getirdi. İşte tarihe geçen en trajik uçak düşürme vakaları:

        2

        114 Sefer sayılı Libya Arap Havayolları uçağı (1973)


        21 Şubat 1973'te Bingazi üzerinden Kahire'ye giden uçakta talihsiz bir kombinasyon trajik bir şekilde düşüşe
        neden oldu. Kuzey Mısır'dan gelen korkunç bir kum fırtınası bütün görüşü engelledi. Mürettebat yönü bulmakta zorlanıyordu. Pilot fenerleri açsa da hiçbir şekilde önünü göremedi. Şiddetli fırtına ilerleme yönünü engelliyordu ve uçağı doğuya, Sinai'ye doğru itiyordu.

        Bu bölgede ise İsrail'in yüksek alarm sistemi vardı; çünkü 1967 yılında Mısır'la 6 gün savaş yapılmıştı. Talihsiz uçak bu yanlış bölgeye girmişti. İki İsrail Air force F-4 savaş uçağı bu kayıp uçağı durdurmaya çalıştı. İsrailliler yolcu uçağının mürettebatıyla görsel temas kurmaya çalıştı ve uyarı ateşinde bulundular. Libya uçağı bu ateşten sonra rotasını batı kulesine çevirdi; fakat İsrail uçağı bunu bir kaçış girişimi olarak algıladı ve ateş ederek yolcu uçağını düşürdü. 113 yolcudan 108'i hayatını kaybetti.

        3

        870 sefer sayılı Itavia Uçağı (1980)

        Tarihe en gizemli trafik kazası olarak geçen trajedide İtalyan havayollarına ait Bologna'dan Palermo'ya giden uçak Tiren Denizi'ne çakıldı. 81 yolcuyu taşıyan uçaktan kimse kurtulamadı. Öte yandan kaza ulusal öfkenin tetiklenmesine neden oldu.

        Kazanın teknik arızadan kaynaklığı söylense de bunun bir komplo teorisi olduğuna inanılıyor. İddalar Fransız uçaklarından atılan füzeden kaynaklandığı yönünde.

        4

        007 Sefer sayılı Kore Uçağı (1983)

        007 sefer sayılı uçuş, 1 Eylül 1983 tarihinde New York'tan Seul'e giden bir Kore Hava Yolları uçuşuydu. Ancak Moneron Adası yakınlarında Sahalin Adası'nın batısında Japon Denizi üzerinde bir Sovyet Su-15 uçağı tarafından düşürüldü. Uçakta bulunan 269 yolcu ve mürettebattan sağ kurtulan olmadı.

        5

        655 sayılı İran Air uçağı (1988)

        Tahran'dan Dubai'ye giden 3 temmuz 1988 tarihinde uçak Amerikan donanmasına ait bir gemiden atılan füze ile düşürülmüştü. İran Hava yollarına ait 290 kişilik yolcu uçağından kurtulan olmadı.

        Bu trajedi İran-Irak Savaşı sırasında meydana gelmişti.

        6

        1812 sefer sayılı Sibirya Havayolları Uçağı (2001)

        İsrail'in başkenti Tel Aviv'den Rusya'nın Sibirya bölgesindeki Novosibirsk kentine giden 1812 sefer sayılı uçak 4 Ekim 2001'de Rusya'nın Karadeniz'deki sahil kenti Soçi'nin yakınlarına düştü. Uçakta 66 yolcu ve 12 mürettebat vardı ve kurtulan olmadı.

        Düşüşten önce uçakta bir patlama meydana geldiği söylense de Rus İstihbarat Servisi terörist bir saldırı üzerinde yoğunlaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ