Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'de hayatta kalanlar soyları sürsün diye bu yöntemi kullanıyor, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Gazze'de yaşananlar
        1

        DIŞ HABERLER SERVİSİ/HT GAZETE

        Amerika’nın önemli gazetelerinden The Washington Post, Gazze’de ailelerin tamamen yok olmamak ve soylarını sürdürmek için 3-4 gruba bölünerek İsrail saldırılarından korunmaya çalıştığını dünyaya duyurdu.

        2

        AMERİKAN Washington Post Gazetesi, İsrail’in saldırılarında 1400’e yakın kişinin öldüğü Filistin’in Gazze bölgesindeki ailelerin 3-4 gruba bölünerek saklanmaya çalıştıklarını yazdı. Gazete ailelerin soylarını sürdürebilmek için bu yönteme başvurduğunu belirtti.

        3

        Hastane, okul, sığınak demeden her yeri vuran İsrail, Gazze’de son olarak soyadları Balata olan bir ailenin evini bomba yağmuruna tutmuş, bir aileden 11 kişi hayatını kaybetmişti. Gazete haberinde Gazze’de onlarca ailenin bu şekilde yok olduğuna da dikkat çekti.

        4

        BM: İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR
        Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında savaş suçu işleyerek uluslararası hukuka meydan okuduğunu söyledi. BM yetkilisi evlere, okullara, hastanelere ve BM merkezlerine yönelik saldırıları kınadı.

        5

        Navi Pillay Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Bu saldırılardan hiçbiri kaza olarak görünmüyor. Uluslararası hukukun doğurduğu zorunluluklar karşısında bilinçli bir meydan okuma eylemi olarak görülüyor. İsrail’in yaptığı savaş suçudur” dedi.

        6

        HAMAS’ın hastaneler, okullar veya camilerde roket stok etme olasılığı ya da sivil mültecilerin sığındığı bu yerlerden roket atışı yapmasının da uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirten Pillay, “Ancak bu durum İsrail’i insani hukuka saygı zorunluluklarını yerine getirmekten muaf tutmaz” tepkisinde bulundu.

        7

        Pillay, cezasızlığın hoşgörülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkesinin İsrail’i ‘terörist devlet’ ilan ettiğini açıkladı.

        8

        İsrail’in 8 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılar nedeniyle bu kararı aldığını belirten Morales, İsrail’in yaşam hakkına saygı göstermediğini ve insanlık suçu işlediğini söyledi.

        9

        2009’da İsrail’in Gazze’ye saldırısını da ‘soykırım’ olarak adlandıran Morales, ülkesinin İsrail ile olan diplomatik ilişkilerini sonlandırmıştı. Bolivya, aynı zamanda İsrail vatandaşlarına vize uygulayacağını da açıkladı.

        10

        315 GAZZELİ ÇOCUK ÖLDÜ
        Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son açıklamasına göre, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1363’e yükseldi. 7 bin 680 kişininse saldırılarda yaralandığı açıklandı.

        11

        Bakanlığa göre yaşamını yitirenlerin 315’i çocuk, 166’sı kadın, 58’iyse yaşlı. İsrail ordusunun yaptığı son açıklamaya göreyse, 56’sı asker 59 kişi hayatını kaybetti.

        12

        İSRAİL 16 BİN ASKERİ GÖREVE ÇAĞIRDI
        Öte yandan, İsrail ordusu Gazze harekâtına destek için 16 bin yedek askerin daha göreve çağrıldığını açıkladı. Ülkenin başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Tünellerin imhası hedefine birkaç güne ulaşacağız” dedi.

        13

        3 GÜNLÜK ATEŞKES
        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile HAMAS arasında 3 günlük insani ateşkes yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. İnsani yardım amaçlı ateşkes, bu sabah 08.00 itibarıyla başladı. Ayrıca, İsrail ve Filistin heyetleri kalıcı ateşkes için Mısır’ın başkenti Kahire’de buluşacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ