Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze'de katliam sürüyor, Taraflar birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlarken İsrail’in Refah’a yönelik saldırısında 70 Filistinli öldü, israil filistin, israil saldırıları, gazze, gazzede ölü sayısı, israil ateşkes, hamas ateşkes, kayıp israil askeri, ob

        Filistin Sağlık Bakanlığının verdiği bilgiye göre, Gazze ve Refah kentlerindeki İsrail saldırılarında 74 kişi hayatını kaybetti. Bölgede onlarca da yaralı var. Ancak yaralıların tedavisi büyük zorluklar altında yapılmaya çalışılıyor. İsrail'in saldırılarına maruz kalan Refah kentindeki Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi, İsrail saldırıları nedeniyle boşaltıldı. Bugün itibariyle Refah'ta ölü sayısı 125'e yükseldi.

        7 Temmuz'dan bu yana ölen Filistinlilerin sayısı ise 1650'ye yükseldi.

        Öte yandan İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde evlerini terkedenlere 'geri dönebilecekleri' çağrısı yaptı.

        Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, kentin en büyük hastanelerinden biri olan Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesinin İsrail ordusuna ait topçu birlikler tarafından defalarca bombalandığını belirterek, "Hasta ve yaralıların zarar görmesinden endişe ettiğimiz için hastaneyi tamamen boşaltmak zorunda kaldık" dedi.

        Ateşkes 2 saat sürdü

        İsrail, Hamas'ın da kabul ettiği BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin girişimiyle sağlanan 72 saatlik ateşkesi cuma günü 2 saat içinde bozmuş ve saldırılarına yeniden başlamıştı. Cuma günü Refah'a yapılan yoğun bombardımanda 74 kişi hayatını kaybetti. Gün içinde sayı giderek arttı ve son yapılan açıklamada 125 olarak belirtildi.

        İsrail ordusu, gece yarısından itibaren 50 hedefi vurduğunu açıkladı.

        Refah Sınır Kapısı'ndan 120 kişinin girişine izin

        Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı açarak 120 kişinin ülkeye girmesine izin verdiğini açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınadı.

        'Kayıp' İsrail askeri öldü iddiası

        İsrail'in saldırılarının son gerekçesi, kayıp bir İsrail askeri. İsrail, askerin Hamas'ın elinde olduğunu iddia ediyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kaçırıldığını iddia ettiği askerine ilişkin bilgileri olmadığını duyurdu. İsrail'in bu iddiayı ateşkesin ihlali için kullandığını belirtti.

        Yapılan açıklamada "Dün sabah, ateşkes başlamadan önce, Refah kentinde saat 7.00 civarında, İsrail askerleri ile çatışmaya girildi. İsrail askerleriyle çatışmaya giren Kassam Tugayları'na bağlı grup ile iletişim kesildi. İsrail savaş uçakları ve topçu atışları, askerini arama bahanesiyle saat 10.00'dan itibaren saldırıya başladı. Kassam Tugayları'na bağlı gruptakiler bombardıman sırasında hayatını kaybetmiş olmalı. Çatışma sırasında İsrail askerinin esir alındığını varsayarsak, o da bombardıman sırasında ölmüş olmalı." ifadelerine yer verildi.

        Hamas'ın İsrailli bir askeri kaçırdığı iddiası Amerika'yı da harekete geçirdi.

        ABD Başkanı Barack Obama, Gazze'de kaçırıldığı belirtilen İsrailli askerin koşulsuz ve mümkün olan en erken zamanda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı'nı arayarak İsrailli askerin kurtarılması için devreye girmelerini istedi. Davutoğlu, konuyla ilgili açıklamasında yardıma hazır olduklarını belirtirken, İsrail saldırılarında ölen Filistinlilere dikkat çekti. Bakan Davutoğlu, ateşkes için çaba göstermekten vazgeçmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ