Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Birleşmiş Milletler'den İsrail'e sert tepki, BM İsrail'in okulu vurmasını kınadı, İsrail'in Gazze'ye saldırıları

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin'deki okula düzenlenen saldırının, uluslararası hukukun açıkça yeni bir ihlali olduğunu belirterek ''BM sığınakları güvenli alan olmalı, savaş alanı değil'' dedi.

        BM Genel Sekreterlik Sözcülüğünden bugün yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Refah kentindeki BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) ait okuluna düzenlenen ve 10 sivilin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı şiddetle kınadığı bildirilerek binlerce Filistinlinin sığındığı BM tesisine yapılan saldırının, açıkça yeni bir uluslararası insani hukuk ihlali olduğu kaydedildi.

        Ban'ın açıklamasında şu ifadelere yer verdiği kaydedildi:

        ''Filistinli sivillerin, BM çalışan ve BM tesisleriyle diğer sivil tesislerde BM sığınakları güvenli alan olmalı, savaş alanı değil. İsrail ordusu defalarca bu tesislerin konumundan haberdar edilmiştir. Uluslararası hukukun diğer ihlalleriyle birlikte, bu saldırı hızla araştırılması ve sorumlulardan hesap sorulması gerekir. Bu öfke ve nefret uyandıran bir suç eylemidir.''

        Sükunetin yeniden sağlanmasının, ateşkesle ve Kahire'de temel konuların ele alınacağı müzakerelerin yeniden başlatılması ile elde edilebileceği kaydedilen açıklamanın sonunda, ''Genel Sekreter derhal savaşın sona erdirilmesi ve barış yoluna dönülmesi için talebini tekrarlıyor. Bu delilik durmalı'' ifadesine yer verildi.

        Refah kentinde İsrail'e hedef olmaktan kaçan Gazzelilerin sığındığı UNRWA'ya ait Enes el-Vezir" adlı okula düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre, 10 kişi hayatını kaybetmiş, 50 kişi yaralanmıştı. İsrail aynı gün içinde, AA'nın ofisinin de içinde yer aldığı binaya, ikinci kez saldırı düzenlemişti.

        HAMAS, BM'Yİ SUÇLADI

        Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, İsrail'in Refah kentinde işlediği katliamlara ortak olduğunu öne sürdü.

        Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'in Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğine ilişkin iddialarına itimat eden Ban Ki-mun, İsrail'in Refah kentinde işlediği çirkin cinayetlere ortaktır" dedi.

        Cuma günü ateşkesi ihlal eden tarafın İsrail olduğunu belirten Ebu Zühri, İsrail'in açıklamalarına itimat eden Genel Sekreter Ban'ın hatasını itiraf etmesi ve Refah'ta işlenen katliamlardan İsrail'i sorumlu tutması gerektiğini kaydetti.

        BM Genel Sekreteri Ban ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, perşembe akşamı, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkesi" kabul etmişti.

        İsrail ordusunun, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlediği, ölen ve yaralananların olduğu belirtilmişti.

        İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, askerlerin 09.30'da, Hamas'a ait bir tünelin devre dışı bırakılması esnasında saldırıya uğradığını iddia edilerek, "İlk belirlemelere göre olay sırasında bir İsrail askeri teröristler tarafından kaçırıldı" ifadelerine yer vermişti.

        Hamas Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk ise 1 İsrailli subayın esir alındığını ancak bunun ateşkesten önce gerçekleştiğini kaydetmişti.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ateşkes ihlalinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, ateşkesin bozulmasından Hamas'ı sorumlu tutarak, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ