Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Obama, Cameron ile telefonda görüştü,ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefon görüşmesi yaptı

        ABD Başkanı Barack Obama, Irak, Ukrayna, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Batı Afrika'daki Ebola salgını konularında İngiltere Başbakanı David Cameron ile telefon görüşmesi yaptı.

        Beyaz Saray'ın açıklamasına göre; Obama-Cameron görüşmesinde iki lider, Irak'ta Sincar Dağı'ndaki sivillerin güvenliğini sağlama alacak seçeneklerin geliştirilmesi ve ilave acil insani yardımların sağlanması yönünde mutabık kaldı.

        Obama ve Cameron, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün tüm Iraklılar için oluşturduğu tehditle başa çıkma çabaları üzerinde konuştu ve tüm kesimlerden Iraklı siyasi liderlerin aralarında farklılıkları bir kenara iterek, ülkeyi biraraya getirebilecek yetenekte kapsayıcı bir hükümetin kurulması gerektiği hususunda ortak görüş ortaya koydu.

        Ukrayna'daki gelişmeleri de ele alan iki lider, "sözde insani" amaçla olsa bile, Rusya'nın Ukrayna hükümetinin resmi rızası ve izni olmadan Ukrayna'da herhangi bir müdahalesinin kabul edilemez olduğunu, uluslararası hukuku ihlal edeceğini ve ilave sonuçlara neden olacağını belirtti.

        Gazze konusunda da Obama ve Cameron, roket saldırılarının yeniden başlamasını kınayarak, kalıcı bir ateşkese uzanacak şekilde acilen düşmanlıkların sona erdirilmesi çağrısında bulundu. İki lider, İsrail'in kendini savunma hakkına olan desteklerini yinelerken, tüm tarafların sivil kayıplardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

        Obama ve Cameron, giderek büyüyen Ebola salgını konusunda da, Dünya Sağlık Örgütü'nün çabalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi ve ABD ile İngiltere hükümetlerince sağlanan yardımların artırılacağının sözünü verdi.

        OBAMA HOLLANDE İLE IRAK'TAKİ GELİŞMELERİ GÖRÜŞTÜ

        ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Irak'taki son gelişmeler hakkında telefon görüşmesi yaptı.

        Beyaz Saray'ın açıklamasında göre, iki lider, Sincar Dağı'nda yaşanan insani felakete acil ve koordineli bir uluslararası karşılığın verilmesi ihtiyacı üzerinde mutabık kaldı.

        IŞİD'in ülke genelindeki tüm Iraklı topluluklara oluşturduğu ciddi tehdidin altını çizen Obama ve Hollande, Iraklılar'ı, aşırılık yanlılarına karşı koyma yeteneklerini güçlendirmek suretiyle destekleme gereği hakkında konuştu.

        ABD'nin, Amerikalı personeli korumak ve IŞİD'in Erbil'e ilerleyişini önlemek için yürüttüğü hedefe odaklı hava saldırılarını da ele alan iki lider, IŞİD'e karşı koymak için uzun vadeli bir strateji üzerinde birlikte çalışmayı kararlaştırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ