Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu El Kaide: IŞİD saygınlığımızı azaltıyor, Terör örgütü El Kaide'nin öldürülen lideri Usama Bin Ladin'in saklandığı yerde bulunan mektupta ilginç ayrıntılar ortaya çıktı, el kaide, usama bin ladin, ışid, ışid bin ladin
        1

        Terör örgütü El Kaide'nin 2011'de öldürülen lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da barındığı yerden IŞİD'i eleştiren bir mektup çıktı.

        2

        Daily Mail'in haberine göre 21 sayfalık mektup sığınaktaki kağıt yığını arasında bulundu.

        3

        'Yeni ve acımasız bir İslamî radikal grubun ortaya çıkacağı' konusunda bir uyarı niteliği taşıyan mektupta El Kaide'nin bu grupla tüm bağlantılarının koparması gerektiği konusunda tavsiyeler yer alıyor.

        4

        IŞİD'in sivillerin hayatını hiçe saydığı ifade edilen mektupta, bu durumun "El Kaide'nin saygınlığına zarar vereceği" vurgulanıyor.

        5

        Bin Ladin'e yakın, üst kadroda yer alan yetkililerden birinin 2011'de yazdığı mektubun devamında, IŞİD'in "kimyasal silah ve klor gazı kullandığı, camileri bombaladığı ve Bağdat'ta bir Katolik kilisesinde katliam yaptığı" anlatılıyor.

        6

        Mektubu okuyan uzmanlar ise, "IŞİD, binlerce kişiyi öldüren El Kaide için bile aşırı uç kalıyor" sözleriyle şaşkınlıklarını ifade etti.

        7

        IŞİD terör örgütü 2004 yılında “Tevhid ve Cihat” adıyla Ebu Musa Zerkavi tarafından Irak’ta kurulmuş, sonrasında Usama Bin Ladin liderliğindeki El Kaide’ye katılmıştı.

        8

        El Kaide’ye katıldıktan sonra adını “Mezopotamya’da El Kaide” olarak değiştiren örgüt 2006’da yayınlanan bir videoda, “Mücahitler Şurası Konseyi”ni kurduklarını açıkladı. Irak’taki Zerkavi, 7 Haziran 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürülünce yerine Ebu Hamza el Muhacir geçti. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ise liderliğini yaptığı “Irak İslam Devleti”ni kurduklarını açıkladı.

        9

        Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacir’in kaldıkları eve düzenlenen operasyonda her ikisi de öldürüldü. Ebu Bekir El Bağdadi örgütün yeni lideri oldu.