Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya, Türkiye, BND, Irak, İncirlik.

        Deutsche Welle tarafından yayınlanan bir haberde Alman Hava Kuvvetleri'nin bugün Kuzey Irak'a yardım malzemesi götürmek üzere yapması planlanan seferinin, Türkiye'nin İncirlik hava üssüne iniş izni vermemesi nedeniyle ertelendiği ifade edildi.

        Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Schaefer de, Irak'a gönderilen yardım uçağının Türkiye'de İncirlik üssüne inişine izin verilmediği yönündeki haberi doğruladı. Schaefer, "Irak'a yardım uçağının Türkiye'ye inişi ertelendi. İniş, teknik nedenlerden dolayı ertelenmiş olabilir" ifadelerini kullandı.

        Deutsche Welle Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlayan Almanya Hava Kuvvetleri sözcüsü de, iniş izni için başvurunun Salı günü yapıldığını ancak Türkiye'den henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.

        Sözcü, normalde iniş izinlerinin başvurudan sonra 24 saat içinde geldiğini gecikmenin nedenini bilmediklerini, Türk tarafından izin çıkar çıkmaz uçağın Türkiye üzerinden Kuzey Irak'a geçeceğini açıkladı.

        Hava Kuvvetleri sözcüsü, konunun BND skandalıyla ilişkilendirilmesinin medya organlarının kendi yorumu olduğunu ekledi.

        DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA

        Dışişleri Bakanlığı ve askeri kaynaklar ise Türkiye’nin, Ankara-Berlin arasında yaşanan “telekulak krizi” nedeniyle Alman askeri nakliye uçağının İncirlik'e inmesine izin vermediğini öne süren haberin doğru olmadığını bildirdi.

        Bugüne kadar Irak'a yardım götüren birçok Alman uçağının iniş ve geçişine izin verildiğini hatırlatan Dışişleri kaynakları, “15-18 Ağustos tarihleri arasında Erbil’e yardım götüren 8 ayrı Alman uçağına iniş ve geçiş izni verildi. Almanya’dan 3 uçak için daha izin talebi var, bunlar da havacılık kurallarına uygun olarak sıraya konuldu. Bu nedenle Türkiye’nin insani yardım amaçlı uçuş yapacak Alman uçaklarına izin vermediği haberi tamamen gerçek dışıdır" açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ