Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Yeryüzü Doktorları Gazze'de yaşadıklarını Habertürk'e anlattı, Gazze'de 'pudra bombası' kullanıldı, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Gazze'de yaşananlar, Türk doktorlar Gazze'de yaşadıklarını Habertürk'e anlattı
        1

        SOREL DAĞISTANLI/HT GAZETE

        Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananlara tıbbi destek götüren Yeryüzü Doktorları, ilaç yetersizliğinden kol ve bacak kesme ameliyatının anestezisiz yapıldığını anlattı.

        2

        Çoğunluğu sivil 2 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Gazze’ye giderek yaralılara yardım eli uzatan Yeryüzü Doktorları, Türkiye’ye döndü.

        3

        Gazze’de kaldıkları 8 gün boyunca 60 yaralının tedavi için Türkiye’ye gönderilmesini sağlayan Yeryüzü Doktorları’nın yönetim kurulu başkanı Dr. Kerem Kınık, Gazze’de yaşananları Habertürk’e anlattı. Gazze’de içme suyu tesisleri, hastaneler, içindeki personelle birlikte ambulansların vurulduğunu aktaran Dr. Kınık, “Sokaklar ceset kokuyor” dedi.

        4

        Ameliyathanelerin ve ilaçların çok yetersiz kaldığını söyleyen Dr. Kınık, “Şimdi bu ihtiyaç daha da arttı. Bazı yerlerde canlı canlı insanların ayakları, kolları kesilmek zorunda kaldı. Dikişler narkozsuz yapıldı. Burada savaş cerrahisi uygulanıyor. Normalde mikro cerrahi ile müdahale edilip kurtarılabilecek uzuvlar, zaman ve teknik yetersizlikten dolayı kesilmek zorunda kalıyor. Ağır yaralılar, müdahale edilemediği için iyileşebilecekken ölüyor’’ diye konuştu.

        5

        "İSRAİL İZİN VERMİYOR"

        Sağlık Bakanlığı’ndan 2 doktor ile birlikte gittikleri Gazze’den en az 500 yaralıyı getirmek istediklerini ancak İsrail’in çoğu yaralıya çıkış izni vermediğini kaydeden Dr. Kınık, “Kadın, çocuk ve yaşlıların ağırlıkta olduğu yaklaşık 60 kişiyi Türkiye’ye gönderebildik..."

        6

        "Daha fazlasına İsrail izin vermiyor. Bir kargo uçağı hazırladık, içi ilaç dolu. İsrail ile görüşmeler sürüyor. Prosedür uzun sürüyor. Her ilacın ruhsatını tek tek istiyorlar” diye yakındı.

        7

        "İSRAİL YASAK BOMBA KULLANIYOR"
        Dr. Kınık, sözlerine şöyle devam etti: "Bir önceki savaşta ağırlıklı olarak fosfor bombası kullanılmıştı. Bu sefer DIME denilen bir bomba kullanıldı. Bunu yaralanmaların şekline bakarak anlamak mümkün.

        8

        "Konvansiyonel kullanımı yasak bu bombanın. Yasaklı silahlar listesinde. Patladığı anda etrafında bulunan canlıların ayaklarını, bacaklarını kesiyor. Ayrıca içindeki tungsten, ağır bir kanserojen madde. Deriye temas edince orta ve uzun vadede kanser de yapıyor’’

        9

        ‘SULAR ZEHİRLENDİ’
        Toprağa 20 bin ton bomba düştüğünü, yeraltı sularına karıştığını ve içme suyu kuyularında ağır metaller olduğunu anlatan Dr. Kınık, “Doğumlarda bir sürü genetik anomali var. Bölgede kanser vakası çok yükseldi. Biz şu ana kadar 60’a yakın yaralı getirdik. İsrail teorik olarak işbirliği yapıyor. Müzakere yapıyorsunuz. Önce liste veriyorsunuz. Sadece çocuk, kadın ve yaşlılara izin verildi. Genç erkeklere izin verilmedi. Direnişle, HAMAS ile ilişkisi var diye’’ bilgisini verdi.

        10

        DIME BOMBASI
        “Pudra bombası” olarak da anılan DIME (Dense Inert Metal Explosive) bombasının kullanımı uluslararası savaş hukukuna aykırı. Yerden 2 metre yükseklikte patlayan bomba, kol ve bacak yaralanmalarına, deride binlerce iğne deliği açılmış gibi yanıklar oluşmasına neden oluyor. Bombadaki kimyasal, damarları yakıp ölüme yol açıyor.

        11

        GİLAT'I KAÇIRAN KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ
        İsrail’in, kalıcı ateşkes müzakereleri sürerken Gazze’den roket fırlatıldığını iddia ederek yeniden başlattığı saldırılarda 48 kişi öldü, 200’den fazla Filistinli de yaralandı. HAMAS, dünkü saldırılarda İzzeddin Kassam Tugayları’nın iki numaralı ismi Raid Attar ve üst düzey komutanlar Muhammed Berhum ile Muhammed Ebu Şemale’nin öldürüldüğünü açıkladı.

        12

        3 komutanın saldırı sırasında aynı evde bulunduğu öğrenildi. Kassam Tugayları’nın iki numaralı komutanı olan Raid Attar, Haziran 2006’da İsrail askeri Gilat Şalit’i kaçıran birliğe komuta eden askeri lider olarak biliniyordu. İsrail, daha önce Attar’ı öldürmek için çok sayıda girişimde bulunmuştu.

        13

        BROOKLYN KÖPRÜSÜ'NDE GAZZE BAYRAĞI

        İsrail’in Gazze saldırıları, New York’un ünlü Brooklyn Köprüsü üzerinde düzenlenen gösteri ile protesto edildi. Köprü üzerinde Filistin bayraklarıyla yürüyen göstericiler, İsrail saldırılarını lanetleyen sloganlar attı.

        14

        Göstericiler, köprüye üzerinde “İsrail’i boykot edin, dışlayın, yaptırıma tabi tutun” yazan dev bir Filistin bayrağı da astı. Yürüyüş, Manhattan Adası’nda olaysız sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ