Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD ikinci ABD'li gazeteci Steven Sotloff'un da kafasını kesti

        Radikal selefi IŞİD örgütü Amerikalı Gazeteci James Foley'in ardından bugün yayınladığı videoyla Amerikalı gazeteci Joel Scotloff'un da başını keserek öldürdüğünü duyurdu. 31 yaşındaki gazeteci Scotloff geçen yıl Suriye'de kaybolmuştu.

        "GERİ DÖNDÜM OBAMA"

        2 dakika 48 saniyelik videoda gazeteci Scotloff, Obama yönetiminin Irak'taIŞİD'e saldırma kararının bedelini ödediğini belirtiyor. Videoda görülen maskeli kişinin, "Geri döndüm Obama! (Sözde) İslam Devleti'ne açtığın savaş ve küstah dış politikan yüzünden, geri döndüm." dediği duyuluyor.

        Videoda ayrıca Obama'ya, "Füzelerin insanlarımızı öldürmeye devam ettiği müddetçe, bıçaklarımız insanlarının boğazlarına sallanmaya devam edecek." dendiği duyuluyor.

        IŞID'in şu an İngiliz vatandaşı David Cawthorne Haines'i de öldürmekle tehdit ettiği belirtilirken, IŞİD'in elinde iki Amerikalının daha bulunduğu sanılıyor.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

        BeyazSaray'dan yapılan açıklamada ise, gazetecinin infazını gösterdiği iddia edilen videonun orijinalliğinin teyit edilemeyeceği bildirildi.

        31 yaşındaki Floridalı gazetecinin geçen yıl Ağustos ayında IŞİD militanları tarafından rehin alındığı belirtilmişti.

        IŞİD tarafından daha önce yayınlanan videoda Sotloff'un kaderinin Başkan Obama'nın elinde olduğu kaydedilerek, IŞİD'e yönelik ABD operasyonlarının durmaması halinde gazetecinin öldürüleceği uyarısı yapılmıştı.

        İNGİLTERE BAŞBAKANI: ALÇAK VE ACIMASIZ

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Steven Sotloff'un öldürülmesine ilişkin görüntüler doğrulanırsa bunun "alçak ve acımasız bir cinayet olduğunu" söyledi.

        Cameron, yaptığı açıklamada "Eğer doğrulanırsa, bu alçak ve acımasız bir cinayettir. Duygu ve düşüncelerim, bu korkunç ve trajik durumla başetmeye çalışan Sotloff'un ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte. Geçen birkaç hafta boyunca da defalarca söylediğim gibi: IŞİD hiçbir dini temsil etmiyor. Suriyelileri, Iraklıları, Amerikalıları ve İngilizleri ayırt etmeksizin tehdit ediyorlar ve Müslümanlar, Hristiyanlar veya herhangi başka bir din arasında ayrım gözetmiyorlar" ifadelerini kullandı.

        İngiliz halkını korumak için halihazırda çok çalıştıklarını dile getiren Cameron, "Ülkemizi ve halkımızı bu acımasız teröristlerden korumak için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Yarın sabah son gelişmelerle ilgili acil kabine toplantısına başkanlık edeceğim" dedi.

        Bu arada, Amerikalı gazetecinin infaz edildiği iddiasının ardından Cameron'a istihbarat ve güvenlik yetkilileri tarafından konuyla ilgili Başbakanlıkta brifing verildi.

        FRANSA'DAN KINAMA

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, "doğrulanması halinde", ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff'un Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce öldürülmesini "nefretle kınadığı" bildirildi.

        Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Halep'te 2013 yılında IŞİD'e mensup teröristlerce rehin alınan Amerikalı gazeteci Steven Sotloff'un iğrenç bir biçimde öldürülmesini, doğrulandığı takdirde, nefretle kınamaktadır" ifadesine yer verildi.

        Açıklamada, "gazeteci James Foley'in öldürülmesi sonrası gerçekleşen barbarca hareketin cihat yanlısı örgütün alçak tabiatını gözler önüne serdiği" belirtilerek Hollande'ın gazeteci Sotloff'un ailesi ve yakınlarıyla dayanışma içinde olacağı duyuruldu.

        CİHAN/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ