Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Obama'nın 'muhalefeti' yok, ABD Başkanı'nın 4 aşamalı IŞİD planındaki kritik madde, habertürk, ht gazete
        1

        ABD Başkanı Barack Obama'nın 4 aşamalı IŞİD planının en kritik maddesini, IŞİD’e karşı savaşan grupların desteklenmesi
        oluşturuyor. Ancak Suriye’de destekleyebileceği ‘ılımlı muhalefeti’ bulması güç.

        2

        BAĞDADİ’Yİ ÖLDÜRÜN:

        ABD Başkanı Barack Obama IŞİD ile mücadele stratejisini açıkladıktan sonra bu planın nasıl uygulanacağını dair tartışmalar başladı. Washington Post Gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’nın stratejisinde öncelikli yer alan IŞİD’e karşı saldırıların artırılması çin düğmeye bastığını yazdı. Gazeteye göre Obama, Başta Ebubekir el-Bağdadi olmak üzere IŞİD komuta merkezindeki herkesin öldürülmesi için savunma bakanlığına emir verdi.

        3

        ÖSO BİR MİT:

        Obama’nın planının ikinci ve en kritik aşaması için ise ABD muhalefeti ve Ortadoğu uzmanlarından eleştiriler yükseldi. Obama yeni stratejisinde, hem Esad hem de IŞİD ile savaşan ılımlı muhaliflere askeri yardım ve eğitim desteğini artıracağını duyurmuştu. Ancak “ılımlı muhaliflerden” kimi kastettiği henüz belirsizliğini koruyor. ABD’nin “ılımlı muhalifler” olarak resmen tanıdığı ve şu ana kadar çalıştığı kesim, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve askeri kanadı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO). New York Times Gazetesi dün ÖSO’nun Suriye’de birlik sağlamış ordu olduğu, hatta bir komuta yapısının olduğunun bile “bir mitten ibaret” olduğunu yazdı.

        4

        TEMİZ’ MUHALİF BULAMAZSINIZ:

        New York Times’a konuşan Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunun uzmanlarından Aron Lund, Obama’nın Suriye’de “insan haklarına saygılı, ABD ile çalışmaya hazır titiz, temiz ve laik bir muhalefet bulamayacağını” söyledi. Suriye’de IŞİD dışındaki muhalif güçlerin hızla kan kaybettiğini, dağınık, silahsız ve moralsiz olduğunu belirten Lund, çoğunun Selefi eğilimli olduğuna da dikkat çekti.

        5

        ABD, SURİYE UÇUŞLARINA BAŞLADI

        CNN’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, IŞİD’e karşı hava saldırılarına istihbarat toplanması amacıyla Suriye üzerinde keşif uçuşlarına başlandığını söyledi. Büyük bir harekâtın çok yakın zamanda olmayacağını ifade eden yetkililer, ABD’nin yeri ve zamanı geldiğinde harekete geçeceğini belirtti.

        6

        SURİYE'DE KİM NEREYE HAKİM?

        İşte son durumu gösteren harita

        7

        31.500

        CIA, IŞİD’deki savaşçıların sayısına ilişkin daha önce verdiği rakamları üç katına çıkardı. CIA’ya göre, IŞİD’in bünyesinde 20 bin ile 31 bin 500 arasında savaşçı var ve bunların yarıya yakınını 80 ülkeden gelen yabancı savaşçılar oluşturuyor.

        8

        ABD: TÜRKIYE KENDİ KARARINI VERİR

        Türkiye’nin önceki gün Cidde’de yapılan dışişleri bakanları zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD eylem planına destek veren bildirisini imzalamamasına Amerika’dan ilk yorum geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Türklerin kendisinin karar vereceği bir konu” dedi. Earnest, Türkiye’nin IŞİD’e karşı girişilen çabaya nasıl bir katkı sağlayacağına kendisinin karar vereceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise “Her ülke ne yapacağına, neye imza atacağına kendisi karar verecek ancak şunu vurgulamak isterim ki Türkler terörle mücadelede çok yakın bir ortak” ifadesini kullandı.

        9

        3 BiN EZİDİ KIZ IŞİD GENELEVİNDE İDDİASI

        IŞİD’in, Irak’ın Sincar kasabasında kaçırdığı binlerce kızı Suriye’nin Rakka kentine götürüp milislerinin seks kölesi haline getirdiği iddia edildi. Daily Mirror’un haberine göre IŞİD, Suriye’nin Rakka kentinde tamamı kadın milislerden oluşan el-Hansaa Tugayı’nı kurdu. Bu tugaydaki kadınların büyük bölümünü İngiltere vatandaşları oluşturuyor ve bir çeşit “ahlak polisliği” yapıyor. Şeriata aykırı davranan kadınlar bu tugay tarafından tutuklanıyor ve ‘genelevlere’ hapsedilerek IŞİD militanlarının seks kölesi haline getiriliyor. Gazeteye göre seks kölesi haline getirilmiş Ezidilerin sayısı 3 bini bulabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ