Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Ukrayna'dan ayrılıkçılara özerklik ve af, Parlamento iki taraftan savaşçılara af öngören yasayı da kabul etti, Ukrayna ile Rus yanlısı milisler arasındaki ateşkes anlaşmasının bozulma emareleri gösterdiği doğuya sınırlı özerklik tanıyan yasa parlamentodan

        Ukrayna ile Rus yanlısı milisler arasındaki ateşkes anlaşmasının bozulma emareleri gösterdiği doğuya sınırlı özerklik tanıyan yasa parlamentodan geçti. Parlamento iki taraftan savaşçılara af öngören yasayı da kabul etti.

        Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, üç yıl boyunca doğuda milislerin elindeki bölgelere özerklik tanıyan yasayı parlamentodan geçirdi. Bu yasayla tüm devlet kurumlarında Rusça resmi dil oldu; bu iç savaşa giden süreçte ayrılıkçıların en önemli isteklerindendi.

        Ukrayna Parlamentosu ikinci bir yasayla da Donetsk ve Luhansk'taki çatışmalara katılan milislere adli dokunulmazlık getirdi. Af yasası, çatışmalara katılan Ukrayna askerlerini ve milisleri kapsıyor. Uluslararası Af Örgütü iki tarafın da Luhansk ve Donetsk'te savaş suçu işlemiş olabileceğini rapor etmişti.

        "Artık Ukrayna'nın bir parçası değiliz"

        Ancak bu sınırlı özerkliğin Rusya'ya bağlanmak isteyen ayrılıkçı liderleri tümüyle ikna etmesi beklenmiyor.

        7 Nisan'da düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Donetsk'te ayrılıkçıların lideri Aleksander Zakarçenko, "Kiev'deki hükümet ateşkesi kendi ordusunu yeniden toparlayabilmek için kullanıyor" açıklamasını yaptı.

        Dunbas'taki Rus yanlısı milislerin lideri Andrey Purgin de özerklik yasasını reddederken, "Dunbas'ta tam özerklik yürürlüğe girecek. Bu bölgenin artık Ukrayna'a bir işi yok. Ama Ukrayna istediği yasayı kabul edebilir. Ama Ukrayna'daki federalizm planı içinde değiliz" dedi.

        Kırılgan ateşkes de bozulma sinyalleri verirken, Rus yanlısı milislerle Ukrayna ordusu arasında doğuda yeniden çatışmalara çıktı. Ateşkesin bozulmasından iki taraf da birbirini suçluyor.

        Avrupa'dan ülkeye giden ateşkes denetçileri çatışmaların yaşandığı bazı bölgelere giremedi. Yerel yetkililer ayrılıkçıların kalesi konumundaki Donetsk'te üç farklı havan topu bombardımanında üç sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

        Donetsk'e ilerleyen milislerle Ukrayna askerleri arasındaki çatışmalarda da Ukrayna askerleri ölürken, ordu kaç asker kaybettiğini açıklamadı.

        AFP/Al Jazeera

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ