Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu El Kaide'den IŞİD'e destek açıklaması, El Kaide'nin iki kolu yayınladıkları ortak bildiride, ABD liderliğinde IŞİD’e yönelik operasyonlar karşısında birleşme çağrısı yaptı

        El Kaide'nin iki kolu yayınladıkları ortak bildiride, Suriye ve Irak'ta savaşan muhalif silahlı gruplara ABD liderliğinde IŞİD'e yönelik yürütülen operasyonlar karşısında birleşme çağrısı yaptı.

        ABD'nin IŞİD'le mücadele stratejisi çerçevesinde Irak'ta hava saldırılarına başlaması ve örgütü Suriye'de de vuracağını açıklamasının ardından El Kaide'nin iki kolu ABD'ye karşı birleşme çağrısı yaptı.

        Daha çok Yemen'de etkili olan Arap Yarımadası’ndaki El Kaide (AYEK) ve Kuzey Afrika'daki Mağrip El Kaidesi, internette yayınladıkları ortak bildiride, ‘Aranızdaki çatışmaları bırakın ve hepimizi birden yok etmeye çalışan ABD ve müttefiklerinin şeytani operasyonları karşısında tek saf olun’ ifadelerini kullandı.

        El Kaide’nin iki kolu, ‘Bu zalim haçlı saldırısına karşı, İslam ve Müslümanların yanında durmaktan başka yolumuz yok’açıklamasında bulundu.

        IŞİD, El Kaide'den kopmuştu

        El Kaide, Şubat ayının başında Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan IŞİD ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

        Örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “IŞİD, El Kaide’nin bir kolu değildir ve El Kaide, IŞİD’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı.

        Suriye’de savaşan bir diğer örgüt olan Nusra Cephesi ise El Kaide’nin Suriye kolu olarak biliniyor.

        Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile başını İslami Cephe'nin çektiği muhalifler arasında birçok kere şiddetli çatışmalar yaşandı.

        IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi, Nisan ayında Nusra Cephesi ile birleştiklerini açıklamış ancak Nusra Cephesi lideri Muhammed Colani birleşmeyi yalanlayarak Zevahiri’ye bağlılığını ilan etmişti.

        Zevahiri, Bağdadi’nin iki grubu birleştirme kararını kendileriyle istişare etmeden aldığını belirterek, El Kaide’nin Suriye komutanlığının Muhammed Colani’de, Irak komutanlığının da Ebu Bekir Bağdadi’de olduğunu vurgulamıştı.

        IŞİD, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD, Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede bir hilafet devleti kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

        Al Jazeera

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ