Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İnişe geçen uçağa inanılmaz tuzak! - AIRPORT Haberleri

        Korsan telsizle hava trafik kontrolörlerinin frekansına sızan bir kişinin, iniş için havalimanına yaklaşan pilotlarla konuştuğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda gece yarısı meydana geldiği öğrenilen olayda, bir THY uçağı iniş için İstanbul Atatürk Havalimanı'na yaklaşmaya başladığı sırada telsiz frekansından THY uçağının pilotuna başka bir yöne dönmesi yönünde talimat verildi.

        Gelen talimatla pilot uçuş yönünü değiştirdi. Bunun üzerine devreye giren hava trafik kontrolörleri THY pilotunu uyarınca, yön değiştirme talimatının telsiz frekansına giren ve havacılık terimlerini kullanan bir kişi tarafından verildiği anlaşıldı. Telsiz frekansına giren, kimliği belirlenemeyen korsan kontrolör birkaç dakika daha pilotlara talimat vermeye çalıştı. Hava trafik kontrolörleri ise bu olayla ilgili pilotları uyararak dikkatli olmalarını istedi. Yanlış yönlendirilmeye çalışılan THY pilotu, uçağı sorunsuz bir şekilde Atatürk Havalimanı'na indirdi. Korsan anonsun nereden yapıldığını belirlemeye çalışan Devlet Hava Meydanları İşletmesi olayla ilgili soruşturma başlattı.

        HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜNÜN GÖREVİ NEDİR?

        Uçak yolcularının hayatı, uluslararası literatürde ATCO (Air Trafic Controller) olarak adlandırılan hava trafik kontrolörlerinin adeta iki dudağı arasında. Kontrolörün en küçük bir hatası iki uçağın havada çarpışmasına yol açabiliyor. Hava trafik kontrolörü, hava araçları arasında ve hava araçları ile manialar (binalar, dağlar, yerdeki diğer araçlar vs) arasında gerekli ayırmaları yapıp, hava trafiğinin öncelikle emniyetli, düzenli ve hızlı bir şekilde akışını sağlıyor.

        DHMİ'DEN AÇIKLAMA

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, uçuş emniyeti, can ve mal güvenliği açısından, pilot/kontrolör iletişim kanallarına yönelik her türlü girişimin suç olduğunu, bu türden girişimler tespit edildiğinde her türlü teknik, idari ve cezai önlemlerin alındığını bildirdi.

        Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın organlarında ve internet sitelerinde ''hava araçlarının korsan telsiz yayınlarıyla yönlendirildiği'' yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

        Bu tür tehlikeli girişimlerin her ülkenin hava ulaşım sistemlerine müdahale etme olasılığının bilincinde olunduğu, havacılık sektöründe kullanılan her türlü teknik donanımın takibinin en son teknolojiler kullanılarak, sıfır hata ile yapıldığı vurgulanan açıklamada, zaman zaman, ''FM bandında'' yayın yapan radyo istasyonlarının pilot/kontrolör iletişim hatlarına girişim yaptığının rapor edildiği, uçuş emniyetini tehlikeye sokacak böylesi girişimlere kesinlikle izin verilmediği ifade edildi.

        Bu türden müdahalelerle ilgili raporlar alındığında, BTK'nın Bölge Müdürlükleri ve Merkezine derhal başvurularak, girişimin kaynağı olan radyo istasyonunun yayınlarının durdurulduğu kaydedilen açıklamada, ''Uçuş emniyeti, can ve mal güvenliği açısından, pilot/kontrolör iletişim kanallarına yönelik her türlü girişim, yürürlükteki mevzuatımıza göre suçtur, bu türden girişimler tespit edildiğinde her türlü teknik, idari ve cezai önlemler alınmaktadır'' ifadesi kullanıldı.

        Gökhan ARTAN/AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ