Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Lüks Türkiye dünyayı ikiye katladı - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Fransız çok katlı mağaza zinciri Galeries Lafayette, Türkiye’deki ilk mağazasını yıl sonunda İstanbul’da açacak. Ülkeye Demsa Group işbirliğiyle giren lüks zincir, beraberinde yaklaşık 100 yeni marka getirecek. Sözleşme aşamasına gelenlerin yanında sıra bekleyen markalar da olduğunu belirten Harvey Nichols, Brandroom ve Galeries Lafayette Türkiye Genel Müdürü Simge Telman Güngör, Türkiye pazarının çabuk ayağa kalkan yapısı ve yenilikleri seven tüketiciyle büyük potansiyel olarak görüldüğünü kaydetti.

        "ETKİLENMEDİK" DİYEN YALAN SÖYLER

        Küresel ekonomik sorunlar ve terör olayları nedeniyle satışların her ülke gibi Türkiye’de de etkilendiğini belirten Güngör, “Biz etkilenmedik diyen yalan söyler” yorumunu yaptı. Zorluklara rağmen Türkiye’de Harvey Nichols’ın yüzde 15, Brandroom’un yüzde 24 büyüme elde ettiğini dile getiren Güngör, “Daha yüksek rakamlardan da söz edilebilirdi. Yine de 2015 gibi bir yılda önemli oranlar yakaladık. Milano ve Londra’daki lüks mağazalar Rus müşterinin kesilmesinden, Paris’tekiler de oradaki terör saldırısından etkilendi. Olumsuzluklar bize de yansıyor ama insanlar harcamadan vazgeçmek yerine zamanlamasını değiştiriyor. Bazen 1 hafta, 10 gün alışveriş olmuyor. Sonra atlatıyoruz, adapte oluyoruz. 2016’da da Harvey Nichols ve Brandroom’larda yüzde 20 büyüme öngörüyoruz” dedi.

        MACHKA DA GİRDİ

        Paris mağazası dünyaca ünlü olan Galeries Lafayette (yukarıda), 2016’nın son çeyreğinde 30 milyon Euro yatırımla Çamlıca’daki Emaar Square’de (sağda) açılacak. Genel Müdür Güngör, mağazada Türk markalardan Machka’nın da satılacağını açıkladı.

        FRANSA İLE FİYAT EŞİTLEMEK İÇİN ÜRATİME BAŞLAYABİLİR

        Galeries Lafayette’in 9 bin metrekareyle Demsa’nın en büyük mağazası olacağını kaydeden Güngör, ileride Avrupa yakasında da bir mağaza açılabileceğini belirtti. Güngör, Galeries Lafayette’in kendi markalarını (private label) da Türkiye’ye getireceğine dikkat çekerek, “Kadın, erkek ve çocuk giyim, ayakkabı, kaşmirde ulaşılabilir lüks dediğimiz, benzer kalitedeki markalara göre yüzde 30-40 fiyat avantajı olan markalar gelecek. Avant-Première, Briefing, Jodhpur, Version Originale, Lafayette Collection, Cadet Rousselle bunlar arasında. En önemlisi bu ürünleri Fransa ile aynı fiyata satmak. Tamamı AB’de üretilmediği için hem ithalat vergisi hem de yüksek kur bunu zorlaştırıyor. Fransa’da ise bazı ürünlerde KDV bizden yüksek. Oradan dengelemeye çalışacağız. Ayrıca bazı parçaların Türkiye’de üretilmesini tavsiye ediyoruz ve buna sıcak bakılıyor” dedi.

        ALIŞVERİŞ YAPAN KADINLAR 30 DAKİKADA TAZELENİP ÇIKACAK

        Simge Telman Güngör, Galeries Lafayette’in ilk defa İstanbul’daki mağazasında gerçekleşecek ‘30 dakikada hazır ol (Get ready in 30 minutes)’ uygulamasını da şöyle anlattı: “İlk defa İstanbul’da başlayacak uygulama çok katlı mağaza zincirleri için dünyada bir ilk. Belli bir alışveriş karşılığında, ki bu cüzi bir rakam olacak, tüm kadınlar 60 metrekarelik özel alana gidip tazelenebilecek. Manikür olmayacak ama oje tazelenecek. Saç yıkanmayacak ama fön düzeltilecek; makyaj tazelenecek. Marka bu projeyi diğer mağazalarında da uygulamayı düşünüyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ