Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Dolar ne kadar? 19.09.2016 - Borsa Haberleri

        Küresel piyasalar yeni haftada ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günü başlayacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına odaklandı.

        Kapalıçarşı'da 2,9730 liradanbaşlayan dolar, aynı seviyelerde günü küçük hareketlerle geçirdi. Piyasalarında kapandığı dakikalarda dolar, 2,9750liradan, euro ise 3,3220 liradan el değiştiriyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        BORSAKADEMELİ OLARAK YÜKSELDİ

        Haftaya yüzde 0,65 yükselişle 76 bin 512 puandan başlayanBorsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,17 artışla 77 bin 670 puandan tamamladı

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.650,46 puan artarken toplam işlem hacmi 3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,53, holding endeksi yüzde 2,75 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 12,43 ile "madencilik", en fazla gerileyen ise yüzde 0,46 ile "sigorta" oldu.Küresel piyasalarda artan risk iştahı ile güne pozitif başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımların etkisiyle 77.745,24 puana kadar çıktı.

        Analistler, yarın başlayacak ve çarşamba günü kararları açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde, faiz artırım beklentilerinin azaldığını ve bunun da gelişmekte olan ülke varlıklarına alım getirdiğini ifade ediyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinin 77.700 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiren analistler, olası düşüşlerde ise 76.000 desteğinin güçlendiğini kaydediyor.

        PETROL 46 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI

        Cuma günü ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden düşük gerçekleşmesinin ardından 45,47 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı, günü yüzde 0,69 azalışla 45,98 dolardan tamamlamıştı.

        Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 17.35 itibarıyla yüzde 2,14değer kazanarak 46,75 dolardan işlem görürken, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,10 artışla 43,70 dolarda seyrediyor.

        Analistler, uluslararası piyasada Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) petrol üretiminde sınırlamayı tekrar görüşebileceği spekülasyonlarının etkisiyle yükselişe geçtiğini ifade ediyor.

        Teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatında 45,50 dolar seviyesinin orta vadeli görünüm açısından önemli destek konumuna geldiğini dile getiren analistler, bu hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere dünya genelinde açıklanacak merkez bankaları kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

        ALTINI KİLOGRAMI 126 LİRANIN ÜZERİNDE

        Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP) altının kilogramı 126 bin 75 liraya yükseldi.

        Altın piyasasında, 8 işlemde 6 milyon 517 bin 761,86 liralık ve 17 işlemde 19 milyon 559 bin 486,31 dolarlık işlem hacmi kaydedildi.Gümüş piyasasında ise 5 işlemde 8 milyon 774 bin 250 liralık ve 2 işlemde 1 milyon 237 bin 721,47 dolarlık işlem hacmi görüldü.

        Altın borsasında bugün en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Rona Döviz, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Uğuras Kıymetli Madenler, Ahlatçı Metal Rafineri, Nadir Döviz şeklinde sıralandı.BIST Altın Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,29 değer kazandı.

        FED KARARI PİYASALARIN YÖNÜNÜ BELİRLEYECEK

        FOMC'nin yarın başlayacak ve iki gün sürecek eylül toplantısından çıkacak faiz kararı ve çarşamba günkü Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. FOMC'de oy kullanma hakkına sahip olan üyelerin son mesajları ve geçen hafta açıklanan zayıf perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, piyasalardaki faiz artış beklentilerini azaltsa da kararın ardından Başkan Yellen'ın açıklamaları ile Fed üyelerinin ekonomi ve faizlere ilişkin öngörüleri piyasaların odak noktasında yer alıyor.

        Fed dışında, bugün başlayacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısının yanı sıra hafta boyunca Güney Afrika, Endonezya, Çek Cumhuriyet gibi gelişmekte olan ülke merkez bankalarının kararlarının da takip edileceğini dile getiren analistler, geçen hafta sonunda Fed üyelerinden Lael Brainard'ın faiz artırmak için acele edilmemesi gerektiğini söylemesinin ardından dolar endeksinin yeni haftaya düşüşle başladığına dikkati çekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ