Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Balon uyarısı yaptı, dolar yere serildi - Döviz Haberleri

        HT GAZETE

        Dünya piyasaları, ABD’den gelen olumsuz ekonomik verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in ABD borsalarına yönelik açıklamasının ardından düşüşler yaşadı. Washington’da Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen ve tüm dünyadan kadın ekonomistlerin katıldığı konferansta konuşan Yellen, mevcut düşük faiz ortamında tahvil ve borsalarda sorunların yaşanabileceğini söyledi. Yellen düşük faiz ortamının desteğiyle rekorlar kıran borsalardaki değerlenmenin de oldukça yüksek bir seviyeye geldiğine işaret ederek potansiyel tehlikelerin varlığı konusunda uyardı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        FED Başkanı Yellen, ABD faizlerinin artışına yönelik olarak merakla beklenen olası tarih konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. Ancak Yellen faiz artışının piyasalarda hareketlenmelere neden olabileceğini ve bu çerçevede uzun vadeli faiz oranlarında hızlı yükselişlerin gündeme gelebileceğini söyledi. Piyasalarda yaşanan tüm gelişmelere rağmen finansal istikrarın halen ılımlı olduğuna dikkat çeken Yellen, “Piyasalar üzerinde geniş çaplı baskıya neden olacak herhangi bir konu görmüyoruz. Aynı şekilde kredi miktarında bir artış veya geniş çaplı borç yapılandırmasına yönelik bir gelişme de yok” dedi. Yellen’in özellikle ‘borsalardaki değerlenmenin yüksek’ olduğuna yönelik açıklamalarıyla birlikte ABD endekslerinde düşüşler yaşandı. Düşüşler özel sektör istihdam rakamlarıyla da desteklendi. ADP Ulusal İstihdam Raporu’na göre özel sektörde istihdam artışı nisanda 169 bin ile beklentilerin altında gerçekleşti. Veri ile birlikte Euro dolar karşısında 1.12945’e kadar yükselerek 10 haftanın zirvesine ulaştı.

        Tarihi seviyelere yakın bir seyir izleyen ve dün 2.71 TL olan dolar, ABD’de açıklanan verilerin desteğiyle 2.69 TL’ye kadar geriledi. Deflasyon baskılarının azaldığına dair işaretlerin yarattığı baskılar ile iki yıllık gösterge faiz yüzde 10.27’ye yükseldi. Borsa İstanbul ise yurtdışı borsalara paralel bir seyirle yüzde 1.13 düşerek, 82 bin 441 puandan kapandı.

        PİYASALARIN MORALİ BOZULDU

        -ABD’nin ADP Ulusal İstihdam Raporu’na göre nisanda özel sektörde istihdam artışı 169 bin oldu. Piyasa beklentisi 200 bin kişiydi.

        -FED Başkanı Yellen, düşük faiz ortamının desteğiyle rekorlar kıran borsalardaki değerlenmenin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

        -ABD’de enflasyonun ve kâr baskılarının bir göstergesi olan birim işgücü maliyeti ilk çeyrekte yüzde 5 ile beklentilerin üzerinde arttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ