Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Piyasalar Erdoğan-Putin açıklamalarıyla dalgalandı 27.11.2015 - Döviz Haberleri

        FULYA ÖKTEM / HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un; "Türk tarafından liderler seviyesinde bir toplantı yapılması teklifinin devlet başkanına iletildiğini bildirmesi üzerine Türk ve Rus liderlerin 30 Kasım Pazartesi günü Paris'te gerçekleştirilecek İklim Zirvesi'nde görüşeceği beklentisi doğdu.

        Görüşmenin tansiyonu düşüreceği beklentisi ile borsa İstanbul toparlanmaya başladı. BIST 100 Endeksi ikinci seansta gelen alımlarla yüzde 2'ye yakın yükseldi. Dolar kuru 2,92 TL altına gevşeyerek 2,9117 TL'yi gördü.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş. Strateji Danışmanı Cüneyt Paksoy, borsadaki toplarlanma ve kurlardaki gevşemenin nedenlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşme ihtimali ve Rusya ile ilgili negatif haber akışının yavaşlaması olduğunu belirtti.

        Saat 15:00'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Ushakov, Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili özür dilemeye hazır olmadığını gerekçe göstererek Putin'in Erdoğan ile görüşmeyi reddettiğini söyledi. Açıklamanın ardından, yüzde 2'ye yakın yükselmiş olan Borsa İstanbul 100 Endeksi kazançlarının büyük bölümünü geri verdi.

        "ÇOK AŞIRI TEPKİ VERMİŞTİK"

        Cüneyt Paksoy, borsada Salı günü yaşanan sert düşüş ve sonrasındaki satıcılı seyirle ilgili olarak; "Çok aşırı bir tepki vermiştik. Piyasalar şu ana kadarki haber akışını fiyatladı, bundan sonra artık sürecin işleyişine bakacak" dedi.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        BORSANIN YÜKSELMESİ İÇİN...

        Borsada ikinci seansta gelen yükselişin aşırı satıma gelen tepki olduğunu kaydeden Paksoy, tepkinin anlam kazanması için haber akışının durgunlaşması, Dolar kurunun 2,90 TL altına kalıcı olarak inmesi ve yüzde 11'lere yaklaşan faizin tekrar 10,50 altına inmesi gerektiğini vurguladı.

        TL cinsinden varlıklar üzerinde satış baskısının tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayan Paksoy, Türkiye-Rusya arasındaki gerginliğinin seyri ile birlikte piyasaların önümüzdeki hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve sonrasında Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantılarını yakından izleyeceğini belirtti. "Önümüzdeki haftaya bir umut taşımak isteyen borsa ile karşı karşıyayız" diyen Paksoy,yurtiçi gelişmelerin birincil fiyatlarda önemli olduğunu ancak Türkiye'nin küresel ekonomi ile bağlarının Amerika, Avrupa ve Çin tarafındaki gelişmeleri diğer gelişen piyasalar nispetinde fiyatlamarında hayati kıldığını kaydetti.

        Gelecek hafta yapılacak ECB toplantısının önemine değinen Paksoy, ECB Başkanı Mari9o Draghi'nin açıklamalarıyla bir algı oluşturulduğunu ve piyasaların birkaç gündür Draghi'nin 'Noel Baba' olma hikayesini fiyatladığını belirtti. Fed algısı baskılamasa ECB'nin biraz daha agresifleşeceğini kaydeden Paksoy, Fed'in yumuşak ve kademeli faiz artışı Aralık ayında realize oması halinde ECB'nin hamlelerinin daha aktif hale geleceğini vurguladı.

        ÇİN, FED'E PANZEHİR OLUR MU?

        Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) atacağı adımların da yakından izleneceğini belirten Paksoy; "Çin'de büyüme hala sancılı. Kredi geri ödemelerinde sorunlar var. PPOC ekonomideki soğuma ile savaşma adına önlemler almaya devam ediyor. Çin bankasının adımlarının Fed'e panzehir olup olmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz" dedi.

        Euro/Dolar paritesinin 1,05-1,08 bandındaki hareketine de değinen Cüneyt Paksoy, ECB'nin ek parasal genişlemeye gitmesinin ve Euro'nun Dolar karşısında değer kaybetmesinin paritede kırılmanın yönünü belirleyeceğini belirtti. Paksoy; "1,05-1,08 bandının kırıldığı yönde sert hareketler oluşabilir. Yukarı yönlü hareketler sınırlı kalacaktır" derkehn 1,10 üzerine doğru hareket tepki olarak kalsa da 1,05 geçilirse aşağı yönlü hareketlerin sert olacağını kaydetti.

        "DOLARDA 2,95 TL KRİTİK EŞİK"

        Risk iştahının devam edip etmeyeceğinin pek çok dinamiğe bağlı olduğunu belirten Paksoy, "Risk iştahı azalır ve dolar endeksi 100'ün üzerinde kalırsa o zaman bambaşka bir ortamda bunları konuşacağız" dedi. Dolar kurunda 2,95'in kritik eşik olduğunu vurgulayan Cüneyt Paksoy, kurda 2,95 TL'nin ve gösterge faizde yüzde 11-12 seviyelerinin aşılması durumunda negatif ayrışmanın derineşebileceği uyarısında bulundu.

        Saxo Capital Markets Stratejisti Cüneyt Paksoy; "BIST 100'de 78 bin bandı üzerinde kalıcı hareketler olmazsa, endeks aşağı yönlü hareket edebilir. Sonraki kritik seviye 75 bin puan. Eğer 75 bin altında kalıcı hareketler olursa takip edilecek sonraki seviye 73 bin-70 bin seviyeleri olacaktır. Bu da seçim öncesi tepkinin görüldüğü seviyeler" diyerek değerlendirmelerine son verdi.

        BORSA İSTANBUL 75 BİN PUAN ÜZERİNDE KAPANDI

        2.seansta artan alımlarla 76 bin 522 puana kadar yükselen Borsa İstanbul 100 Endeksi,Rusya tarafından gelen olumsuz açıklamaların etkisiyle hızlı düşerek 75 bin 300 bölgesine geriledi. Kapanışa doğru tepki alımlarıyla yükselen endeks haftayı yüzde 0,85 değer kazanarak75.638,43 puandan kapattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ