Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Merkez Bankası 2016 yılı para ve kur politikasını açıkladı - Döviz Haberleri

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bankanın gelecek yıl uygulayacağı politikanın açıklandığı '2016 Yılında Para ve Kur Politikası' sunumunu gerçekleştirdi.

        2018 yılı enflasyon hedefinin yüzde 5 seviyesinde belirlendiğinisöyleyen Başçı, "Belirsizlik aralığı her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunmuştur. 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir" dedi.Başçı, belirsizlik aralığının her iki yönde yüzde 2 olarak korunduğunu ifade etti.

        "RUSYA'NIN AMBARGO KARARI NEDENİYLE..."

        Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceğini ifade eden ErdemBaşçı, alınmakta olan tedbirlerin ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını iletti.

        Erdem Başçı, "Bizim yine Avrupa ile ilgili de tüm pencerelerimiz açık. Borç alma ve borç verme pencerelerimizin hepsi hazır vaziyette. Oradaki aşırı bir oynaklığa ve arzu edilmeyen bir gelişmeye karşı da onları kullanabilecek durumdayız" dedi.

        Başçı, "Türkiye'deki resmi rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranı dış borç vadelerinin uzaması ile iyileştirilecek" dedi.

        TCMB BaşkanıBaşçı; "Rusya nedeniyle bu ayki enflasyonda sebze ve meyve fiyatlari üzerinden düşürücü etki olacak" dedi.

        ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ

        Merkez Bankası Başkanı Başçı; "Orta Vadeli Plan'da (OVP) 2016 yılı için enflasyon konusunda yüzde 5 tavsiye ederdik ancak yüzde 6,5 konusunda ortak bir projeksiyon belirledik. Bu yüzde 1,5 puanlık artış asgari ücretteki artışın etkisi olarak özetlenebilir. Bu yönetilebilir bir etki olarak görülüyor" dedi.

        FED VURGUSU

        Merkez Bankası'nın amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyleyen Başçı,toplantıda herhangi bir para politikası sinyali vermeyeceklerini kaydederek; "Fed'i bekleyeceğiz" dedi.

        Erdem Başçıbasın toplantısının soru cevap bölümünde şu açıklamaları yaptı:

        * Para politikasının duruşu enflasyon görünümüne karşı sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici, finansal istikrarı destekleyici niteliğini korumakta.

        * Asgari ücret artışının toplam talebi artırıcı etkisi olacak; enflasyona talep tarafından yönetilebilir etki kalacak; yüzde 6.5 olan 2016 enflasyon tahmini için 1.5 puanlık ilave buradan kaynaklandı.

        * Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşündeyiz; AB müktesebatında bu hedef merkez bankası tarafından belirleniyor.

        * Bankacılık sektöründe sermayenin getirisi yüzde 10'un biraz üzerinde; şu anda bu seviyede stabilize olmuş durumda.

        * Kredilerin büyüme hızı kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15'in altında yılı kapatacak.

        * Fed'in getirdiği belirsizlik giderek azalıyor, artışların hızı ve zamanlaması önemli diyorlar ve bunun çok hızlı olmayacağını söylüyorlar .

        * Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek belirsizliklere karşı da önlemlerimiz hazır.

        * TCMB başkanlığı zor ve sorumluluğu yüksek bir görev; verildiği son güne kadar yapılır, Nisan ayından sonrası tamamen hükümetin takdiridir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ