Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Dolar ne kadar? 15 Mart 2017 güncel dolar fiyatları! - Döviz Haberleri

        Piyasaların gözü kulağı bugün ve yarın gerçekleştirilecek iki toplantıda olacak. Önce ABD Merkez Bankası (FED) bu gece faiz kararını açıklayacak, yarın da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu sonucunda alınacak yeni faiz oranlarını duyuracak. Piyasada MB'nin nasıl bir karar açıklayacağına ilişkin netleşmiş bir beklenti yok ancak FED kararına yönelik beklentiler çeyrek puanlık faiz artışı üzerinde yoğunlaşmış durumda. Hatta Reuters'a göre

        piyasadaki faiz artışı beklentisi yüzde 90'ı geçmiş durumda.

        FED'in faizleri çeyrek puan artırıp yüzde 0.75-1.00 bandına çıkarılacağına kesin gözüyle bakılırken, böyle bir hamlenin halihazırda fiyatlandığı için piyasada önemli bir dalgalanma yaratması beklenmiyor. Ancak burada asıl önemli olan faiz kararı sonrasında yapılacak açıklamalar. Analistler, FED'den önümüzdeki dönem faiz artışlarına yönelik gelecek açıklama ve ipuçlarının yakından takip edileceğini ve bu açıklamalarla birlikte piyasada hareketlenme

        yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

        REKLAM

        Sony Financial Holdings analisti Kumiko Ishikawa, faiz artışının piyasada fiyatlandığını belirterek, "FED'in enflasyon ve büyüme konusunda vereceği ipuçlarını takip edeceğiz. Eğer FED'in açıklamalarından bu sene içerisinde faiz artışlarının üç kere yerine dört kere yapılacağı yönünde bir beklenti oluşursa dolar yükselebilir" dedi.

        Fed kararının hem küresel piyasalarda hem TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde de yön belirleyici olması bekleniyor.

        FED kararı öncesi dolar bugüne hafif bir düşüşle başladı. İstanbul serbest piyasada dolar 3.7420, euro ise 3.9760 liradan el değiştirdi. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 3.7480 lira, euronun satış fiyatı ise 3.9860 lira olmuştu.

        YARIN DA MERKEZ BANKASI

        FED'in faiz kararına yönelik beklentiler çeyrek puanlık bir artışı işaret ederken, Merkez Bankası'nın ne yapacağına yönelik beklentiler ise biraz daha dağınık görünüyor. Genelde analistler üst bantta bir artış olabileceğini ifade ederken, Reuters anketinde geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış bekleniyor.

        Merkez'in son toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 8.5’dan yüzde 9.25’e, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı da 100 baz puan artışla yüzde 10’dan 11’e çıkarılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ