Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çipras Juncker'den mali yardımın uzatılmasını istedi - İş-Yaşam Haberleri

        Tarihinin en zor günlerinden birini yaşayan Yunanistan'da, halk tedirgin bir bekleyişte. Bugün bankaların açılmadığı ülkede Yunanistan Başbakanı Çipras son dakika atağına kalktı.

        Yunan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Çipras yardım programının uzatılması için Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'dendestek istedi.

        Çipras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ilegörüşerek, ülkesine verilmesi söz konusu mali yardımın koşullarıhakkındaki halk oylaması yapılana kadar mali yardım programınınsüresinin uzatılması için destek istedi. Mali yardım programının süresinin uzatılması içinYunanistan'ın bundan önceki yaptığı talepler reddedilmişti.

        Çipras, Yunanistan'ın mali yardım karşılığı uygulamasıgereken kemer sıkma önlemleri hakkında kreditörlerin hazırladığıtasarıyı halk oylamasına götürme kararı aldı. Çipras bununardından dün de sermaye kontrolleri uygulamaya başlayarakbankaları halk oylamasına kadar kapattı.

        Yunan yetkilinin verdiği bilgiye göre Çipras, Juncker ilegörüşmesinde, "Bankaları kapatarak Yunan halkının demokratiktaleplerini engellemenin Avrupa'nın demokrasi geleneğineuymadığını ifade etti. Çipras Juncker'den mali yardım programının süresinin"birkaç gün uzatılmasını ve (bu sayede) Yunanistan'ın bankacılıksistemine likiditenin tekrar sağlanması" istedi. Çipras ayrıca Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ilede görüşerek sürenin uzatılması için destek istedi.

        MERKEL'DEN YUNANİSTAN'A SARI IŞIK!

        Almanya Başbakanı AngelaMerkel, Avrupa'nın geçmişe kıyasla Yunanistan'daki gibi borçkrizleriyle çok daha iyi bir şekilde başa çıkabildiğini söyledi. Merkel, "Avrupa şu anda Yunanistan'da gördüğümüz gibi krizdurumlarıyla çok daha iyi başa çıkabiliyor, çünkü birlikte çokbüyük şeyler başardık. Eğer referandumdan sonra Yunanistan görüşmek isterse onlara 'hayır' demeyiz" dedi.

        Merkel ayrıca Avrupa içinde taviz ve uzlaşı bulmanın önemliolduğunu ancak bu çabanın AB'de birliktelik prensibine zararvermemesi gerektiğini ifade etti.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü ise Yunanistan'ın"özel bir durum" olduğunu belirterek, Alman hükümetinin en önde gelen hedefinin euro bölgesiningüçlenmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Sözcü Steffen Seibert, Yunanistan'ın borcunu ödemesi için son gün olan yarından önce"dramatik bir gelişme" olmasını beklemediğini ve dolayısıyla Yunanistan krizinde bu tarihtenönce çok önemli bir gelişme beklemediğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ