Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Erkeklerin ayakkabıya kadınlardan fazla para verdiği ortaya çıktı - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM/GAZETE HABERTURK

        Kadınların ayakkabıya düşkünlüğü alışverişin değişmez gerçeği. Ancak erkeklerin son dönemdeki harcama eğilimleri bilinen tüm dengeleri bozacak cinsten. Bu yıl Türkiye’de 100 mağazaya ulaşacak İnci Deri’nin yaptırdığı pazar araştırmasına göre, erkeklerin yıllık ayakkabı harcaması kadınların yaptığı harcamanın 2 katına ulaştı.

        YILDA 1.5 ÇİFT ALIYOR

        İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, erkeklerin yıllık ortalama ayakkabı harcamasının 338 TL, kadınların ise 267 TL olduğunu belirtti. “Erkek ayakkabıya ciddi para harcamaya başladı ve kadını geçti” diyen Kızıltaş, şöyle devam etti: “Adet bazında baktığımızda bir erkek yılda ortalama 1.5 çift ayakkabı alırken, kadın 2.7 çift alıyor. Ancak erkekler daha azayakkabı alsa da daha çok harcama yapıyor. Erkek ayakkabı başına 225 TL, kadın ise 99 TL harcıyor. Kadınlar adet bazında daha çok tüketirken ucuza kaçıyor. Tabii erkek ayakkabıları da belli bir fiyatın altına zor iniyor çünkü model çeşitliliği kadına kıyasla daha az.

        TOPUKLARA VEDA

        Genel harcama eğiliminde erkeklerin son 2 yılda çok değiştiğini kaydeden Kızıltaş, “Mağazalarımızda ciro dağılımı kadın ayakkabısı lehine yüzde 65-35 idi. Bu oran yüzde 55-45’e indi. Erkekler payını 10 puan artırdı. Renkliliğin artması, değişen dünya ve iş yaşamının etkileri onları daha çok satın almaya yönlendiriyor” diye konuştu. Kızıltaş, kadınların da rahat modellere yöneldiğini ve topuklu ayakkabı satışlarının neredeyse yarı yarıya azaldığını kaydetti.

        YAĞIŞLI HAVA YAZ BOTLARI ÜRETTİRECEK

        Mevsimsel etkilerin perakendede strateji değişikliklerine neden olduğuna dikkat çeken Ali Murat Kızıltaş, normalin dışındaki hava koşullarına uygun koleksiyonlar hazırlandığını belirtti. Gelecek yaz vitrinlerde bol bol yaz botu görüleceğini kaydeden Kızıltaş, “Daha hafif malzemelerden, dökümlü ve yaza uygun botlar üreteceğiz. Yağmurlu geçen yaz başlangıçları bunu gerektiriyor. Aynı şekilde kışın da çorapla giyilebilecek sandaletler olacak. Normalde mayıs itibarıyla artık kapalı ayakkabı satmazdık; fakat bu yıl haziran ortasında hâlâ sandalet satamıyorduk” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ