Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yerli üreticiler elektronik ürünlere yüzde 30 ek vergi istedi - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cep telefonu, tablet ve bilgisayarın da içinde bulunduğu elektronik ithalatına 1-2 ay içinde ek vergi getirileceğini açıklarken, yerli telefon üreticilerinin bakanlıktan ithal cep telefonlarında yüzde 30 oranında vergi artışı istediği öğrenildi. Henüz bir oran belirlemeyen Ekonomi Bakanlığı, yerli üreticiden gelen bu talebi de Bakanlar Kurulu’na sunacak.

        Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, vergilerin yüzde 15 oranında artacağı yönündeki haberlerin de doğru olmadığını belirterek, yüzde 15’in ancak en düşük oran olabileceğini kaydetti. Yetkililer, bakanlığın oran belirleme yetkisi olmadığını, vergi kararlarını Bakanlar Kurulu’nun verdiğini söyledi.

        EN FAZLA 5 YIL UYGULANACAK

        Yetkililer, belirlenecek oranın, yerli üreticiyi teşvik edecek bir düzeyde olmasının önemine işaret ederken, “Oran, ithal telefon üreticilerinin fiyat artışı yapmasına neden olacak düzeyde olmalı. Aksi halde yerli üreticinin desteklenmesi amacı yerine gelmez” dedi.

        Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, bu tür koruma amaçlı vergi kararlarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) mevzuatı gereğince 3 ya da 5 yılla sınırlı olması gerektiğine dikkat çekerek, getirilecek verginin de en fazla 5 yıl uygulanacağını kaydetti. Hükümet, bu sürede yerli üreticide bir gelişme tespit edemezse, yeni bir soruşturma ya da uzatma kararı alabilecek.

        KÂR MARJINI DÜŞÜREBİLİRLER

        Yetkililer, ithalatçı firmaların fyatlarını artırmak ya da zam yapmak yerine düşük kâr marjıyla çalışmayı tercih edebileceklerini söylüyor.

        TÜRKIYE’DE ÜRETİMİ OLMAYAN ÜRÜNE VERGİ YOK

        Ekonomi Bakanlığı’nın ithal elektronik cihazlar da getirmek istediği vergi, Türkiye’de üretimi bulunmayan ürünler için uygulanmayacak. Bakanlık, piyasadaki ürünleri, özellik ve fiyatlarına göre belli kategorilere ayıracak. Türkiye’de yerli üretici, daha çok akıllı telefon pazarında faaliyet gösteriyor. Bu ürünlerde, yerli üretimin artması için vergi gündeme gelecek.

        PAZAR YÜZDE 20 DARALIR

        MOBİSAD tarafından bakanlığa sunulan raporda yeni vergilerin mobil telefon pazarını yüzde 20 daraltacağı belirtilirken, “Zaten Türkiye’de güçlü bir yerli üretime yönelik sanayi yok” ifadesi kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ