Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye için kritik tarihi verdi - İş-Yaşam Haberleri

        Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, bankanın 2015 yılında faiz artırma yolunda olduğunu tekrarladı.

        Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne bugün saat17:00'de yapacağı para politikası yarı yıl sunumunu basınla paylaşan Janet Yellen; "Eğer ekonomi beklendiği gibi gelişir ise, ekonomik şartlarbüyük olasılıkla bu yıl içinde bir zamanı faiz artırımı için uygunzaman olarak belirleyecek" diye konuştu.

        Reuters'de yer alan habere göre Yellen'in Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı bu konuşmageçtiğimiz hafta Cleveland'da yaptığı konuşmadan çok fazla farklılıkiçermiyor.

        Yellen, yaklaşık 10 yıl sonra yapılacak olan ilk faiz artırımının zamanlamasının, kademeli olacağını söylediği faiz artırımlarının hızına oranla daha az önemli olduğunu yeniden vurguladı. Yellen, FED'in faizin bu yıl daha yüksek olacağı yolundaki tahminlerinin projeksiyon olduğunu ve belli bir zamanda faiz artırılacağına ilişkin bir niyet beyanı olmadığını belirtti.

        Yellen, bu hafta Kongre'de gerçekleştireceği iki konuşmanın ilkinde, FED'in para politikasını, işgücü piyasasında daha fazla iyileşme gördüğünde ve enflasyonun orta vade yüzde 2 olan hedefe doğru yeniden yükseleceğine "makul bir şekilde güvendiğinde" sıkılaştıracağını tekrarladı.

        FED Başkanı yine Yunanistan'daki durumdan endişe duyduğunu kaydetti ve Çin'i ülke dışındaki riskler listesine ekledi.

        TÜRKİYE İÇİN OLUMSUZ

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sabah yaptığı açıklamada Türkiye gibi gibi gelişmekte olan ülkelerin FED'in faiz artırımından olumsuz etkileneceğini söyledi. Şimşek; "ABD'nin faiz artırması gelişmekte olan ülkeler için olumsuzdur. Çünkü bu durum hem dolar likiditesini hem risk algısını etkiliyor. Hele hele düşük emtia fiyatları ile faiz artışı aynı döneme denk geldiği zaman gelişmekte olan ülkeler için en kötü senaryolardan bir tanesidir. Türkiye için emtia fiyatlarının düşmesi olumlu ancak FED'in faiz artırması olumsuzdur" dedi.

        DOLAR ALEV ALDI!

        Dün gün içinde mayıstan bu yana ilk kez 2.63'ün altına inen dolar/TL bu sabah 2,64'ü gördü. Ancak daha sonra tekrar 2.64'ün altına sarkan dolar ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'in konuşması ile fırladı.

        Gün içinde 2.6303'e kadar gevşeyen dolar/TL Yellen'ın faiz artırımının bu yıl olacağına işaret etmesinin ardından 2.65 sınırına kadar yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ