Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Suruç'taki terör saldırısının ardından TL değer kaybetti - İş-Yaşam Haberleri

        ABD enflasyon rakamının ardından Merkez Bankası FED’in faiz artırımı ihtimali artarken doların küresel bazda değer kazancı gelişmekte olan para birimleriyle birlikte Türk Lirası’nı da baskı altında bıraktı. Türkiye piyasalarının resmi tatilde olduğu Ramazan Bayramı döneminde ABD’den gelen güçlü veriler doların küresel bazda değer kazanmasına ve dolayısıyla TL’nin değer kaybı ile yeni haftaya başlamasına neden oldu. Bu nedenle dün güne 2.65 seviyesinden başlayan dolar 2 kuruş yükselerek 2.67’ye çıktı. Ardından Suruç’taki terör saldırısının yarattığı tedirginlik TL’nin daha da değer kaydetmesine neden oldu ve TL’nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 1.5’i aştı. Kur 2.70’e kadar tırmandı. Böylece dün dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi Türk Lirası oldu.

        JEOPOLİTİK RİSKLER TEKRAR GÜNDEMDE

        Patlama, hisse senetleri piyasasını baskılarken, patlamanın jeopolitik riskleri tekrar gündeme getirmesi ile endekste satışlar hızlandı. Borsa İstanbul endeksi yüzde 1.78 düşüşle 81 bin 319 puandan kapandı. Ata Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Murat Barışık patlamanın jeopolitik riskleri tekrar gündeme getirdiğine dikkat çekerek “Bu da net bir şekilde piyasaya olumsuz yansıdı” dedi. Bir bankanın döviz masası müdürü, “Suruç patlaması ister istemez sınırdaki jeopolitik endişeleri yeniden gündeme getirdi. Seçimler sonuçlanalı neredeyse iki ay olmasına karşın henüz erken seçim ihtimalinin tam olarak ortadan kalkmamış olması bizi baskılıyor” diye konuştu.

        BELİRSİZLİK ETKİYİ ARTIRIYOR

        Analistler, küresel gelişmeler ve sınırdaki hareketliliğe karşın yeni hükümetin kurulma sürecinin henüz netleşmemiş olmasının TL’deki baskının daha sert yaşanmasına neden olduğunu belirtiyor. Tek koalisyon seçeneğinin AK Parti ile CHP ile sınırlandığını ve bunun da gerçekleşmemesi halinde erken seçim ihtimalinin kuvvetlenebileceğini kaydeden uzmanlar, bu durumun sert hareketlere neden olduğunu söylüyor.

        TOBB BAŞKANI RIFAT HİSARCIKLIOĞLU

        ‘İnsanlık dışı saldırıyı Türk iş dünyası adına lanetliyoruz’

        “Hayatını kaybedenler için acımız sonsuzdur. Çok sayıda vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı Türk iş dünyası adına lanetliyoruz. İnanıyoruz ki devletimiz bu saldırının faillerini en kısa sürede bulacak ve yargı önüne çıkaracaktır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.”

        TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ

        ‘Birlik ve bütünlüğümüzü korumamız gerekiyor’

        “TİM olarak bu saldırılara sağduyu içerisinde yaklaşarak birlik ve bütünlüğümüzü korumamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz terörden arınmış, kardeşliği güçlenmiş, güvenin tesis edildiği Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve toplumsal alanda büyük sıçrama yapacağına inanıyoruz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ülkemiz terörizmle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir.”

        TESK GENEL BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN

        ‘Türkiye’yi iç savaşın içine çekmeye çalışıyorlar’

        “Hain saldırıyı nefretle kınıyoruz. Patlamada onlarca vatandaşımız hayatını kaybederken, 100’den fazla yaralının olması hepimizi derinden üzmüştür. Huzurlu ve istikrarlı yapısıyla bölgenin güven adası olan ülkemizin bu tür provokatif saldırılarla iç savaşın içine çekilmeye çalışıldığını görüyoruz. Devletimiz, güvenlik güçlerimiz gereken cevabı verecektir.”

        TÜGİAD BAŞKANI RAHMİ ÇUHACI

        ‘Bizi kıskanıp huzurumuzu kaçırıyorlar’

        “Türkiye, çevresindeki tüm siyasi karışıklıklara, çevremizde yaşanan savaşa rağmen birlik beraberliğini, dirliğini korumayı başarabildi. Bölge olarak şu anda kritik bir eşikten geçiyoruz. Bizim birliğimizi kıskanan bazı güç odakları ülkemizin huzurunu kaçıracak eylemler gerçekleştirebiliyor. Bu çerçevede yaşanan bu elim olayı esefle kınıyoruz.”

        MÜSİAD BAŞKANI NAİL OLPAK

        ‘Terör yok olmaya mahkûmdur’

        “Türkiye’nin bölgesindeki ve dünyadaki yerini hazmedemeyenler, kötülük pompalamaya, ölüm kusmaya devam etse de, Anadolu kardeşliğini bozamayacaklardır. Terör, bir süreliğine topluma zarar verse de, yok olmaya mahkûmdur. Terör, terördür, kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın, hangi gerekçeye sahip olursa olsun, karşısındayız.”

        İTO BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR

        ‘Saldırının hesabı mutlaka sorulacaktır’

        “Terörün dili, dini, ırkı ve rengi olmadığını bir kere daha gördük. Bu hain saldırının failleri muhakkak bulunacak ve büyük Türkiye Cumhuriyeti bunun hesabını soracaktır. Buna yürekten inanıyorum.”

        TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR

        ‘Türkiye’nin huzurunu hedef alıyorlar’

        “Türkiye’nin huzurunu ve birliğini hedef alan bu terör saldırısını lanetliyoruz. Devletin, perde önündeki ve arkasındaki canileri mutlaka ortaya çıkarıp adalete teslim edeceğine olan inancımız tamdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ