Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam JCR'ye göre sermaye çıkışının nedeni artan güvenlik endişeleri - İş-Yaşam Haberleri

        Japan Credit Rating Agency Ltd (JCR)Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin güvenlik sorunları ve siyasi belirsizlik başta olmak üzere riskler nedeniyle ekonomik görünüm üzerindekinegatif baskıları önemli ölçüde artmakta olduğunu belirtti.

        Orhn Ökmen, Türkiye'de kamu, bankacılık ve hane halkı kredi risk profillerinin şoklara karşı daha kırılgan hale gelmesine rağmen hala güvenli seviyenin altınadüşmemiş olduğunu belirtti. Ökmen, bununla beraberülke notunu vegörünümünü aşağıya çekme potansiyeli olan negatif gelişmelerin yakından takip edildiğini ve gidişata göre notun güncelleneceğini belirtti.

        Orhan Ökmen; "Yoğun seçim takvimi, Gezi olayları ve yolsuzluksoruşturmaları gibi etkili ve tarihsel sonuçları olan siyasi şoklarınardından 7 Haziran'dan sonra da geniş tabanlı bir koalisyonhükümetinin kurulmasına istekli davranılmaması, şiddet ortamına rağmenKasım ayında tekrar seçime gidilme kararının alınması, iç barışınbozularak çatışmaların tekrar başlaması ve eş zamanlı olarak ortayaçıkan Suriye operasyonları esasen ekonomik görünüm üzerinde önemlinegatif baskılar yapmaktadır" dedi.

        Ülke içi şiddetin artmasının sermaye çıkışlarının nedeni olduğunu kaydeden Ökmen, uzun süreli bölgesel çatışmanın uluslararası tepkilere ve yatırımcıcesaretinin kırılmasına neden olduğunu ve sermaye girişleriniengelleyip sermaye çıkışlarına gerekçe olduğunu belirtti. Ökmen; "Türkiye'nin siyasi görünümü ve iç ve dış güvenlik konularında anidenortaya çıkan endişe verici kötüleşmenin ve içeride artarak devam edenaskeri çatışmaların görünürde duracağına ilişkin somut gelişmelerinolmaması sosyal tansiyonu ve riskleri artırmaktadır. Ancakdurdurulmasına yönelik girişimlere de karar verici mekanizmalarınisteksiz davranması anlaşılmaz bir risk üstlenimidir" dedi.

        Düşük enerji fiyatları ve düşük faizlerden dolayı risklerini yumuşatanTürkiye'nin ABD'nin faiz artışından en olumsuz etkilenebilecek ekonomilerarasında bulunduğunu vurgulayan Ökmen, biriken ekonomik risklerin Merkez Bankası'nın gücünü aştığını söyledi.

        JCR Avrasya Başkanı Ökmen,TL'nin değer kaybı ithalat ve dış finansman maliyetlerini artırarakmaliyet enflasyonuna dönüştüğünü de sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ