Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünya Bankası ve BM mülteci tahvili çıkaracak - İş-Yaşam Haberleri

        Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, mülteci sorunu için gerekli fonu toplamak amacıyla tahvil piyasalarına girecek. IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısını yapıldığı Peru'nun başkenti Lima'da özel bir toplantıda bir araya gelen BM ve Dünya Bankası yetkilileri tahvil piyasalarından milyarlarca dolarlık fon sağlamak için yeni bir girişim başlatmakta uzlaştı.

        YARDIM EDENLERE DESTEK

        Bu girişim, Suriye ve Irak'taki iç çatışmaların yol açtığı mülteci dalgasından etkilenen Ürdün, Lübnan ve Türkiye'ye mali destek sağlamak amacını taşıyor. Son dönemde bu ülkelere mülteci konusunda yeterli destek yapılmadığı yönündeki görüş ağırlık kazanmaya başladı. Bu üç ülkenin yaşadığı mülteci dalgası ekonomilerinin kaldırabileceğinden fazla bir yük getiriyor.

        4.5 MİLYAR DOLAR LAZIMDI

        Bu iki kurumun planına göre, Dünya Bankası, bağışçı ülkelerin garanti sağladığı özel tahviller ihraç edecek. Ayrıca orta gelirli statüde oldukları için ayrıcalıklı kredi programlarından yararlanamayan Ürdün gibi ülkelere, maliyetlerini düşürebilmeleri için hibeler sağlanacak. Bu programın bir diğer amacı bağışçı ülkelerin yaşadığı bütçe sıkıntılarını hafifletmek. Eylül sonu itibarıyla Birleşmiş Milletler, yalnızca bu yıl için gereken 4,5 milyar doların yalnızca 1,8 milyar dolarını toplayabildiğini açıkladı. Bu arada Financial Times gazetesine göre Ürdün, Lübnan ve Türkiye’nin Suriyeli mülteci kriziyle başa çıkmak için ne kadar bir desteğe ihtiyacı olduğu net değil.

        KAMPANYALAR SÜRÜYOR

        En son teknoloji devi Google da, mülteci krizinde ön saflarda insani yardım sağlayan kuruluşlara katkı için bağış kampanyası başlattığını duyurmuştu. Google, sağlanacak toplam katkıyı ikiye katlamayı planlıyor.

        OKUL,EV YAPILACAK

        Söz konusu fon toplama programların amacı, mülteci dalgasıyla başa çıkabilmeleri için ülkelerin hastane, okul ve konut gibi altyapı yatırımlarını yapmalarını sağlamak. Suriye’de çatışmaların başından beri Birleşmiş Milletler’in kaydettiği mülteci sayısı 4 milyonu aştı.

        2 MİLYONU TÜRKİYE'DE

        Türkiye'de yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteci olduğu belirtiliyor. Suriyeliler için bugüne kadar yapılan toplam harcamanın ise 6.5 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Sadece bu yılın ilk yarısında 'acil yardım parası' kapsamında Suriyeliler için valiliklere 856 milyon lira gönderildi.

        ABE'DEN 810 MİLYON DOLAR

        Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, Japonya'nın Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Sığınmacı programlarına 810 milyon dolar vereceğini açıklamıştı. Abe, Suriyelilere kucak açan ülkelere de yardımda bulunacaklarını belirtmişti ancak açıklamada Türkiye'ye yer verilmemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ