Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kulüplerin geliri % 30 artacak - İş-Yaşam Haberleri

        SEFER YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Türk futbolunun sonucu merakla beklenen naklen yayın ihalesinde sürpriz çıkmadı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 5 yıl (2017-2022) boyunca Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın haklarının devri için dün düzenlenen ihalenin kazananı mevcut yayıncı kuruluş Digiturk oldu. Digiturk, ihalede D paketine yıllık 500 milyon dolar verdi. Muhammen bedelin 5 milyon dolar fazlasını vererek ihaleyi kazanan Digiturk bu rakamın yanı sıra 90 milyon dolar da KDV ödeyecek. Kurum 5 yılda ise KDV dahil yaklaşık 3 milyar dolar ödeyecek. Digiturk’ün satın aldığı D paketinin içinde, Süper Lig maçlarının tamamının canlı yayın hakkı, yurtdışı pazarlama hakkı, 1. ligin yayın ve isim hakkı, Süper Lig’deki 9 maçın geniş özeti ve maç yayınlarının mobil yayın hakları yer alıyor. İhaleye katılan diğer şirket olan Turkcell Super Online ise sadece içeriğinde görüntülerin cep telefonu ve internet gibi mobil yayın haklarının yer aldığı C paketine teklif verdi. Bilindiği gibi Digiturk’ün satın aldığı D Paketi A, B ve C paketlerindeki tüm yayın haklarını içinde barındırıyor.

        SONUÇ KULÜPLERİN KASASINI DOLDURACAK

        Dün yapılan naklen yayın ihalesinin kazananı ise hiç kuşkusuz futbol kulüpleri oldu. Hem bir önceki ihaleye göre rakamın yükselmesi hem de TFF’nin yüzde 12 olan payını yüzde 4’e düşürecek olması Süper Lig takımlarının kasasını dolduracak. TFF’nin üst düzey yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu ihale sonucunda kulüplerin naklen yayın gelirleri gelecek yıl yüzde 30-35 oranında artacak. TFF’nin 60 milyon dolara denk gelen yüzde 12 payını yüzde 4’e yani 20 milyon dolara düşürmesi gelir artışında önemli rol oynadı.

        GÜMÜŞDAĞ: HEDEFIMİZ MALİ KRİTERLER

        ‘Gelirler artıyor ama giderleri de dengelemeliyiz’

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, yayın ihalesi sonrası gelirlerin yüzde 50 arttığını belirterek, “Bundan sonraki en büyük hedefimiz futbolun marka değeri, ikinci olarak ise mali kriterleri dengelemek” dedi. İhale sonrası ortaya çıkan rakam için Gümüşdağ, “Bu da Türk ekonomisine olan güvendir. Türk futboluna da önemli bir değerdir. İnanıyorum ki bu yayıncı kuruluşa biz de katkı sağlayacağız. Gelirlerimizi artırıyoruz ama giderlerimizi de dengelememiz lazım. Gelir gider seviyesini dengelememiz lazım” diye konuştu.

        ŞARTNAME ALAN 3 KURUM İHALEYE KATILMADI

        İhalede katılımcı şirket sayısı beklendiği gibi olmadı. Şartname aldıkları açıklanan Vodafone, TTNET ve D-Smart ihaleye katılmadı.

        LİGİN DEĞERİ 21 YILDA 12.5 KAT ARTTI

        Türkiye’de 1996-1997 sezonunda yıllık 40 milyon dolara ihale edilerek başlayan futbol maçlarının yayın hakkı değeri, dünkü ihale ile 21 yılda 500 milyon dolara yükseldi. Bir başka ifade ile ligin değeri yaklaşık 12.5 kat artmış oldu. Ligin 1996-1999 sezonları için ihaleye giren tek kuruluş Cine 5’ti. İlk sezon için 40, ikinci sezon için 45 ve üçüncü sezon için de 55 milyon dolar teklif verdi. 1999-2001 Sarasında ise ihaleyi yıllık 60 milyon dolarla Teleon kazandı. Ancak 2000- 2001 sezonu devre arasında yeni ihale yapıldı ve Digiturk 465 milyon dolarla kazandı. Digiturk, 2004-2005 sezonu öncesindeki ihaleyi de yıllık 135.8 milyon dolar vererek dört sezonluğuna aldı. Bu kuruluş, 2008 yılında yapılan 2 sezonluk ihaleyi ise yıllık 140 milyon dolar ödeyerek 2009-2010 sezonu sonuna kadar elinde bulundurdu.

        ‘HEYECANLIYIZ, YAYIN KALİTESİNİ YÜKSELTECEĞIZ’

        Digiturk’ün CEO’su Yousef Al-Obaidly ihale sonrası, “Türk futboluyla iyi bir ilişki içinde olacağımız için çok heyecanlıyız. 500 milyon dolarlık anlaşma Türk futboluna duyduğumuz güveni gösteriyor. Bu uzun soluklu bir anlaşma. Gelişmeye ve yayın kalitesini yükseltmeye odaklanacağız. Birlikte gelişeceğiz” dedi. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise ihaleyle ilgili “Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum” derken, Türk Telekom ihaledeki paketleme şekilleri ve taban fiyatlarının iş modelleriyle uyumlu olmaması sebebiyle katılmama kararı aldıklarını açıkladı.

        Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, “Tarihi bir gün. Kulüpler Birliği ile beraber 3 ay önce çalışmalara başladık. İnşallah bu çalışmanın meyvesini alacağız” diye konuştu.

        ÖNCEKİ İHALE 4 SAAT SÜRMÜŞTÜ

        Dünkü ihale 2010 yılındaki yayın ihalesine kıyasla jet hızında tamamlandı. 2010 yılında 213.3 milyon dolarlık muhammen bedeli olan ihalede Digiturk ve Türk Telekom yarışmıştı. Digiturk 321 milyon dolarla ihaleyi kazanmıştı. O tarihte saat 11’de başlayan ihalede tam 7 kez mola alınmış ve ihale saat 14.50’de sona ermişti. Dün yapılan ve 495 milyon dolar muhammen bedeli olan ihale ise yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir zamanda tamamlandı.

        500 MİLYON $ KULÜPLERE NASIL DAĞITILACAK?

        Henüz kesinleşmedi ama yüzde 12 olan TFF payının yüzde 4’e (20 milyon dolar) düşürülmesi hedefleniyor. Kalan 480 milyon doların;

        % 37’si 177.6 milyon $ 18 Süper Lig kulübüne eşit dağıtılacak.

        % 11’i 52.8 milyon $ şampiyon olan kulüplere dağıtılacak.

        % 46’sı 220.8 milyon $ ligde alınacak puanlara göre dağıtılacak.

        % 6’sı 28.8 milyon $ sezon sonunda ilk 6 sıradaki takımlara dağıtılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ