Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sıfır sermaye ile iş kurma fırsatı - Makro Ekonomi Haberleri

        METİN CAN'IN HAZIRLADIĞI İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI HER PAZARTESİ HABERTURK.COM'DA

        Gelecekte iş yapacak önemli bir fikriniz veya projeniz varsa artık para bulmak o kadar da zor değil. Girişimcilere her türlü desteği vermeye hazır kurumların kapıları parlak fikirlere sonuna kadar açık. Bu destekler bazen ortaklık ve finansal kredi olurken, bazen de binlerce YTL’yi bulan hibe kaynaklar oluyor. İşte fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmenizi sağlayacak milyonlarca dolarlık kaynaklar…

        10 BİN YTL GERİ ÖDEMESİZ DESTEK VAR

        Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, (KOSGEB) girişimcilerin yıllardır başvurduğu ilk adreslerden biri. Türkiye genelinde KOSGEB, 70 bine yakın işletmenin veri tabanını elinde bulunduruyor. Her yıl 50-100 milyon YTL desteği girişimcilerin önüne seren KOSGEB, son dönemde yeni kredi imkanlarını da hızla geliştirdi. Kurumdan destek almak için öncelikle veri tabanına kayıt olmak gerekiyor. KOSGEB bundan sonra, iş kurmaya yönelik başlangıç giderleri için geri ödemesiz 4 bin YTL tutarında destek veriyor. Bunun dışında kurumun, yeni girişimcilerin sabit giderleri için de teminat karşılığı ve geri ödemeli olarak verilen destekleri de bulunuyor. Bu destekler de 10 bin YTL’ye kadar çıkıyor. Öte yandan KOSGEB destekleri sadece başlangıç sermayesi ile sınırlı değil. Kurumun faizsiz kredi olanağı, tanıtım desteği, bilişim desteği gibi girişimciye kaynak sağlayan 30’a yakın paketi bulunuyor.

        Ayrıntılı bilgi almak için: KOSGEB: 0312 595 28 00

        BAYİLİK VE FRANCHİSE FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN

        MUCİT GİRİŞİMCİNİN ADRESİ: TTGV

        1991 yılından bu yana 460'ın üzerinde projeye 150 milyon dolarlık destek sağlayan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), özellikle yeni girişimciler için önemli bir adres. 8 farklı alanda destek paketi bulunan TTGV, özellikle teknoloji alanındaki buluşlara büyük önem veriyor. Kurum, gerektiğinde tek bir girişimciye 2.5 milyon YTL’ye kadar destek sunabiliyor. Genç girişimciler TTGV’de en fazla 1 Ocak 2007’de kurulan Girişim Fonu’na başvuruyor. Risk sermayesi uygulaması olarak da nitelendirilebilen bu sistemde iş sahibi olmanız gerekiyor. Parlak bir iş fikriniz var ise bu fona başvurmanız yeterli. Ancak TTGV’nin mevzuatını da iyi bilmek gerekiyor. Kurum, yaratıcı ve ileri teknolojiye dayanan projelere önem veriliyor. Korunabilirlik, hızlı ticarileşme potansiyeli ve uluslararası ölçeklerde büyüme potansiyeli temel kriterler olarak sıralanıyor.

        Ayrıntılı bilgi almak için TTGV0-312 265 02 72

        REKOR BÜTÇESİ İLE TÜBİTAK GİRİŞİMCİ BEKLİYOR

        Bir dönemde ancak kendine yeter bütçesi olan TÜBİTAK, 2006 yılından itibaren katlanan bütçesi ile girişimcilerin yeni adresi oldu. 300 milyon YTL gibi birkaynağa sahip TÜBİTAK'ta bu anlamdagirişimciler için bir çok fırsat bulunuyor. Özellikle 2007 yılında başlatılan “Teknogirişim Programı” yeni iş kurmayı hayal edenlere 100 bin YTL’ye kadar destek oluyor. Ancak bu programdan yararlanmak için en az üniversitede okuyor olma şartı bulunuyor. TÜBİTAK’ın imkanlarından faydalanmak için kurumun internet adresine girip, “Girişim Önerisi” ve “Girişim Planı” formlarını doldurmanız gerekiyor.

        Ayrıntılı bilgi için TÜBİTAK 0-312 467 77 98

        15 MİLYON YTL KAYNAK VAR AMA GİRİŞİMCİ YOK

        Henüz istenilen başarıya ulaşamasa da kaynak arayan girişimciler için hayata geçirilen KOBİ. A.Ş de girişimciler için başka bir adres. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde, Halk Bankası, KOSGEB ve 16 değişik Sanayi ve Ticaret Odasının işbirliği ile kurulan KOBİ A.Ş'nin ödenmiş sermayesi 20 Milyon YTL civarında. Henüz bu yapıya ortak olan üç özel işletme bulunuyor. Kurumun elinde 15 milyon YTL’den fazla kaynak halen girişimcileri bekliyor.

        Ayrıntılı bilgi için 0312 285 50 00

        SIFIR SERMAYE İLE İŞ KURMA FIRSATI

        Türkiye’de girişimcilere en hızlı ve sağlıklı iş kurma fırsatı sağlayan projelerin başında İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) geliyor. Yozgat, Mersin, Tarsus, Van, Zonguldak Ereğli, Adana, Elazığ, Nevşehir Avanos, Eskişehir, Samsun ve Diyarbakır'da kurulan iş geliştirme merkezleri (İŞGEM'ler), işsizleri iş sahibi yapıp, işadamı olarak hazırlıyor. Bu merkezlerde girişimciye yer tahsisi yapılıyor. 4 bin euro giriş destek fonu veriliyor. Bunu yanında firmalara 6 ay boyunca pazarlama, dış ticaret ve üretim alanlarına göre Ar-Ge konularında danışmanlık eğitimi veriliyor. Ayrıca girişimci firmalara İŞGEM bünyelerinde ortak ekipman kullanma imkanı sağlanıyor ve dünyada 4000'e yakın İŞGEM ile irtibat sağlanıyor.

        50 BİN EORU YA KADAR HİBE KAYNAK

        Avrupa Birliği Küçük İşletmeler Kredi Programı İkinci Aşaması (SELP II), özel teşvikler kapsamındaki 49 ilde yürürlüğe geçti. 50'den az işçi çalıştıran ve 1 milyon eurodan az öz varlığı olan küçük işletmelere, işletme bazında 50 bin euroya kadar kredi kullandırılacak. SELP II, kaynak arayan girişimcilere 50 bin euroya kadar hibe kaynak veriyor. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) ve KfW programa 20'şer milyon euro olmak üzere toplam 40 milyon euroluk finansman, Avrupa Birliği ise 20 milyon euroluk hibe imkanı sağlıyor. Kredilere Akbank, Türkiye İş Bankası Türkiye Garanti Bankası ve Şekerbank aracılık edecek, bankalar kredileri piyasa koşullarına yakın ve maksimum dört yıl vadeli olarak kullandıracak. Bu kaynaktan istifade etmek için valilik ya da kaymakamlıklara başvurularak bilgi alınabilir.

        BANKALARDAN DA KREDİ ALABİLİRSİNİZ

        Diğer başlıca finansman kaynağı olarak ise bankaların girişimcilere özel hazırladığı krediler gösterilebilir. Düşük faizli krediler ile bankalardan sağlanan finasmanlar da girişimci için başlangıç sermayesi olabiliyor.

        Öte yandan leasing yöntemini de tercih edebilirsiniz. Şirketinizi kurarken temin etmeniz gereken teçhizatı uzun dönemli kiralamaya olanak tanıyan leasing yöntemi, özellikle bankaların yeni şirketlere kredi açmakta isteksiz davrandığı Türkiye'de hala güçlü bir alternatif olarak duruyor.

        BANKA KREDİLERİNE TEMİNAT SAĞLIYOR

        Bankadan kredi almakta zorlanan yeni ya da küçük girişimcilere destek olmak için 1991’de çeşitli meslek kuruluşları ve KOSGEB tarafından kurulan Kredi Garanti Fonu (KGF), banka kredisi kullanmak isteyen KOBİ’lere garanti/kefaletlerle teminat sağlıyor. Kredinin belli bir oranına kefalet sağlayan KGF, projenin yapılabilirliği, yönetim yeterliliği, firmanın ve ortaklarının liyakatı liyakatini inceleyerek kefalet verip vermeyeceğini kararlaştırıyor. www.kgf.com.tr

        MELEK YATIRIMCILAR TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİ ARIYOR

        Zengin şahıslar da gerektiğinde girişimciler için finansal yatırımcı rolü üstlenebiliyor. Bu sistem özellikle Amerika’da oldukça kullanılan bir yöntem. Risk sermayesi şirketleri, projesi gelişme potansiyeli olan yeni teknoloji ve malların üretimini içeren girişimlere destek oluyor. Yurtdışında bu şirket ya da kişiler ‘melek’ olarak adlandırılıyor Son yıllarda Türkiye’de de bu sistem hızla yayılmaya başladı. Melek Yatırımcılar Girişim Sermayesi öncesi ilk aşama finans sağlıyorlar. ODTÜ Teknokent’in iş melekleri Türkiye’de bu sistemi yaygınlaştıran ilk kurumlar arasında yer alıyor. ODTÜ Teknokent’teki çalışmaların, dünyada pek çok örneği bulunan ve Google, Yahoo, E-bay gibi dev şirketlerin oluşmasına katkıda bulunan "İş Melekleri Ağı" modeli bir yapılanmanın da hayata geçmesine ön ayak oldu. ODTÜ Teknokent firmaları, Avrupa Birliği ülkeleri ve A.B.D başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, İsrail, Katar gibi ülkelere teknoloji ihraç ediyor. Bugün itibariyle 113 hektarlık alana yayılmış olan ODTÜ Teknekent, şimdiden 80 bin metrekarelik de kapalı alana sahip. Hedefi ise 2015 yılında 260 bin metrekarelik kapalı alana ulaşmak

        60 ÜST DÜZEY YÖNETİCİ PARLAK FİKİR BEKLİYOR

        Girişimciye benzeri bir hizmeti veren bir başka şirket ise Türkiye’de 60 kadar üst düzey yönetici ile ’melek yatırımcı’ sistemini devreye sokan LabX. Fikri olup da sermayesi olmayan girişimciyle melek yatırımcı arasında bir köprü görevi kuran LabX, iyi bir iş fikri olan girişimciye sahip çıkıyor ve desteklemek istediklerinde de gerekli olan sermayeyi koyuyor.

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ