Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Kuzey Irak'tan sert mesaj: Şüphe varsa gidin yok edin - Enerji Haberleri

        Seçkin ÜREY / GAZETE HABERTÜRK

        ABD’nin tanker konvoylarını vurmasıyla IŞİD’in petrol üretimi yeniden gündeme gelirken, örgütün kontrolündeki yataklardan elde ettiği ürünü nereye sattığı tartışmaları tekrar başladı. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi için İstanbul’a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami’ye ‘IŞİD petrolünün Kürt Bölgesi’ndeki aracılar üzerinden dış pazarlara ulaştığı’ yönündeki iddiaları sorduk.

        Hawrami, “Aracılık eden Kürt, Türk hatta Avrupalı yoktur diyemem. Tabii ki bireylerden bahsediyorum. Burada önemli olan petrolün bölgemizden geçmiyor olması. Biz zaten Amerikalı ve Avrupalı müttefiklerimize her zaman, ‘Eğer bir şeyden şüpheleniyorsanız gidin yok edin’ diyorduk” dedi.

        IŞİD’ın herhangi bir ek gelire sahip olmasını kesinlikle istemediklerini kaydeden Hawrami, şunları söyledi: “Biz onların üretim tesisleri ve hatlarının yok edilmesinden çok mutluyuz. Uluslararası toplum da IŞİD’in petrolden para kazanmasını daha fazla tolere edemezdi. Ayrıca uluslararası toplumun IŞİD’in diğer gelir kaynaklarına yönelmesi de gerek.” Güçlü bir IŞİD’in kendileri için daha fazla sorun yaratan bir düşman anlamına geleceğini vurgulayan Hawrami, “Dediğim gibi bir şeyden şüpheleniliyorsa, gidip yok edilsin. Burada önemli olan etrafında dolaştıkları boşlukları bulmak ve bu yasadışı ticaretten kâr etmemelerini sağlamak” diye konuştu.

        "IŞİD PETROLÜ TÜRKİYE VE iRAN’A GİTMEZ"

        IŞİD’in petrol üretim miktarları için “O kadar da yüksek değil” yorumunu yapan Hawrami, “Şundan eminim ki ürettikleri petrol kesinlikle ne Kürdistan Bölgesi’ne giriyor, ne de Kürdistan Bölgesi üzerinden Türkiye veya İran’a gidiyor. Zaten güvenlik tahmin edilebileceği gibi çok sıkı düzeyde tutuluyor. Tankerler de rahatlıkla hareket edebilecek araçlar değil” ifadesini kullandı.

        IŞİD’in kontrol ettiği nüfusun 20 milyon, kendilerininkinin ise 5 milyon olduğunu hatırlatan Hawrami, “Nüfusu da toprağı da bizden büyük. Bu petrolü ilkel yollarla işleyerek kendi bölgelerinin tüketme yolları var. Kontrollerindeki noktalardan dışarı satıyorlar, satmıyorlar; net bir bilgim yok” bilgisini verdi. IŞİD’le mücadelenin yarattığı bütçe nedeniyle yılın ilk 4 ayında maaş ödeyemediklerini ifade eden Hawrami, halen bölgede faaliyet gösteren şirketlere yükümlülüklerinin tamamını yerine getiremediklerini anlattı. Hawrami, “Üretici şirketlerle güçlü bir işbirliğimiz var. Önce güvenlik ve sonrasında ödemeler konusunda sabırlı oldular. Elbette ödemelerin tamamını yapmak isteriz” dedi.

        "ANLAŞMA OLSUN OLMASIN ZATEN PARA YOK"

        Bağdat’taki merkezi hükümetle yaşanan sorunlarla ilgili Hawrami, “IŞİD ve düşük petrol fiyatı gibi iki büyük ortak sorunumuz var. Anlaşalım veya anlaşamayalım zaten para yok” dedi.

        "IŞİD TEHLİKESİ NEDENİYLE PETROL GELİRİMİZ 7 DEĞİL 2 MİLYAR DOLAR OLDU"

        Hawrami, bölgedeki petrol ve doğalgaz rezervlerinin IŞİD tehdidi altında olduğunu ifade ederken finansal anlamda sorun yaşadıklarını belirterek, “İlk altı ayda petrol satışından elde edilen gelirl için 7 milyar dolar üzerinden hesap yaparken 2 milyar dolar alabildik. Bu yüzden haziran ayından sonra kendi petrolümüzü kendimiz satmak zorunda kaldık” dedi. Yılın ilk yarısındaki sıkıntılar nedeniyle 3-4 ay maaşları da ödeyemediklerini anlatan Hawrami, Türkiye’ye doğalgaz satışı ile ilgili olarak ise, “Bu konuda endişemiz yok” dedi.

        "TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN ÇÖZÜM BULMALIYIZ"

        Enerjiden gelen paranın sadece memur maaşlarına yettiğini söyleyen Hawrami, “Tarım, inşaat, sanayi ve turizme hâlâ eğilmemiz gerekiyor. Türk şirketleri bu projelerde büyük roller üstlenmişti. Ödemelerde sıkıntı var. Projelerine devam etmesi için çözüm bulmalıyız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ