Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut 2016'da gerçekleşebilecek yatırımları değerlendirdi - Enerji Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Yılı 14 milyar doların üzerinde uluslararası yatırımla kapatmayı öngördüklerini anlatan Yatırım Ajansı Başkanı Ermut, şu an temasta oldukları ve muhtemelen 2016’da netleşecek en büyük yatırımın Uzakdoğu’dan ve milyar dolara yakın bir meblağla petrokimya sektöründen geleceğini söyledi.

        Bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların geçen senenin toplamını yakaladığını söyleyen Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, yıl sonu hedefini de yükseltti. Ocak-eylül 2015 döneminde Türkiye’ye 12.6 milyar dolarlık yatırım geldiğini belirten Ermut, yılı 14 milyar doların üzerinde kapatmayı öngördüklerini söyledi. Şu an temas halinde oldukları potansiyel yatırımcılara ilişkin de bilgi veren Ermut, tutarı milyar dolara yakın bir petrokimya yatırımı için arazi baktıklarını anlattı.

        GIDAYA YATIRIM GELECEK

        “Uzakdoğu kökenli bu yatırım, İzmit, Aliağa ya da Adana çevresinde arazi arıyor, 2016 yılı içinde yatırım hayata geçer diye düşünüyorum” diye devam eden Ermut, petrokimyada ‘hammaddeyi kullanıp ürün yapabilecek bir yatırım’ın söz konusu olduğunu ifade etti. Ermut, daha önce iptal olan Afşin-Elbistan’da kömür enerjisinde yatırımın canlanması halinde bu meblağın da üzerinde bir yatırımın hayata geçebileceğini sözlerine ekledi. Ermut ayrıca gıda sektöründe de bir yatırımcının satın alma ya da sıfırdan yatırım yapmak için karar aşamasında olduğunu aktardı. Ermut, 2016 yılı için FED’in faiz kararı ve Çin’i takip edeceklerini belirterek, şöyle devam etti: “FED faiz artırırsa gelişmekte olan ülkeler için pasta sıkışacak. Çin’in de etkisini bir örnekle anlatayım: Mesela bir yatırımcı vardı, Çin’de değişen bir politika tüm dünyada emtia fiyatlarını değiştirince, bu da yatırımcının fiyatlama planlarını şaşırtınca yatırımcı bir anda yatırımını beklemeye aldı. Çin’in böyle bir kapsamlı etkisi oluyor.”

        1 KASIM’DAN SONRA TELEFONLAR SUSMUYOR

        Ermut, 2 seçim yaşanan 2015 yılında bazı yabancı yatırımcıların yatırımlarını beklemeye aldığını belirtirken, 1 Kasım seçimlerini takiben ‘telefonlarının susmadığını, randevuların sıklaştığını’ kaydetti. “Yılın başında ‘2014’ü yakalarsak iyidir’ diyorduk, üzerine bile çıktık” diye devam eden Ermut, 2016 yılı için ise en büyük riskin dünyadaki terör algısının yarattığı psikoloji olduğunu söyledi. Ermut, Türkiye’nin komşularında yaşanan siyasi krizlerin de endişe yaratabildiğini “Yatırımcı artık sadece bir ülkeye, oranın iç pazarına değil, tüm bölgeye bakıyor. Çünkü konektivite çok arttı, tüm bölgeye ulaşmak için yatırım yapılıyor” sözleriyle değerlendirdi.

        ÇİN’E OTOMOTİV ÇIKARMASI

        Ermut, Türkiye’ye gelen yatırımda Avrupa’nın ağırlığı olsa da bunun yavaş yavaş Asya başta olmak üzere diğer coğrafyalara kayacağını söyleyerek, bundan sonra ajans olarak Çin’e çok daha fazla ağırlık vereceklerini kaydetti. Ermut, yakın zamanda Çin’e otomotiv yan sanayiine yönelik proaktif bir yatırımcı ziyareti yapacaklarını dile getirirken, fonlar ve finansal yatırımlar anlamında adım atacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ