Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji OPEC petrol üretim hedefini belirledi - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) günlük üretim hedefini belirledi.

        12üyeli OPEC, arz fazlalığına çözüm olabilecek bir tavan rakam belirlenmesini görüşmek üzere bugün Viyana'da toplandı.

        OPEC Delegesinin yaptığı açıklamaya göre örgüt, petrol üretim hedefini günlük 31,5 milyon varil olarak belirledi. Örgüt, en son üretim tahmini doğrultusunda olan bir seviyede petrol üretim hedefinin ayarladı. Açıklamanın ardından ham petrol New York'ta yüzde 3,6 civarıda düştü.

        Karara resmi olarak yayımlanmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen OPEC Delegesi,OPEC'in 31,5 milyon varil hedefineneredeyse yedi yıllık bir aradan sonra örgüte tekrar katılan Endonezya'nın dahil olmadığını kaydetti. Endonezya'nın 800 bin varil dolayında büretimi bulunuyor.

        OPEC'in aylık piyasa raporundaki tahminlere göre örgüte dahil ülkeler Ekim ayında yaklaşık 31,4 milyon varil ham petrol üretti.

        OPEC üretim hedefi haberinin ardından Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün fiyatı 40 doların altına düştü.

        OPEC KARARININ RUSYA'YA YANSIMASI

        ALB Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Uzmanı Onur Altın petrolde arz fazlalığının Rusya'ya etkileri konusunda HABERTURK.COM'a yaptığı değerlendirmede, Rusya'nın petrol fiyatları tahmininin 50 ile 70 dolar arasında olduğunu, Rusya'nın bilançosunun ağırlığı petrol fiyatlarına bağlı olduğundan 50 doların altında kalan fiyatların Rusya ekonomisine olumsuz yansıyacağını söyledi. Altın; "Düşük petrol fiyatları Rusya'nın ihracatını düşürebilir" dedi.

        GELİRLERİ YARI YARIYA AZALDI

        Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 10 Kasım'da yaptığı açıklamada OPEC üyesi ülkelerin yıllık gelirlerinin son beş yılda ortalama 1 trilyon dolardan 550 milyar dolara düştüğünü açıkladı.

        İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, geçen ay İran'ın nükleer programı sebebiyle konan yaptırımların kaldırılması sonrası üretimi artırmaya hazırlandığını ve bunun için OPEC'in iznine ihtiyacı olmadığını açıklamıştı.

        Döviz rezervleri 12 yılın en düşük düzeyine gerileyen Venezuela'nın üretimi kısma çağrısına Ekvador destek vermişti.

        İran Petrol BakanıZanganeh, bu hafta yaptığı açıklamada günde 2 milyon varil fazla üretim yapıldığını bunun da küresel üretimin yaklaşık yüzde 2'sine eşdeğer olduğunu söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ