Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol 12 yılın dibine indi, Soros'tan kriz uyarısı geldi - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Küresel'imalat merkezi' Çin ekonomisinin soğumasına ilişkin endişeler küresel piyasalarda sert hareketlere yol açtı. Hisse senetleri ve ABD vadelileri büyük kayıplar verirken petrol fiyatları 12 yılın dibini gördü.

        Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı 32,10 dolara düşerek 2003'ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

        Dün 11,5 yılın en düşüğünü gören Avrupa'nın petrol göstergesi Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise gün içinde en düşük 32,16 doları gördü.

        Brent saat 12:30 itibariyle yüzde 2,13 düşüşle 33,50 dolar, WTI ise yüzde 3 değer kaybı ile 32,95 dolardan işlem görüyor.

        (WTI'ın bir günlük performansı 07.01.2016)

        GEORGE SOROS'TAN KRİZ UYARISI

        Petrol ve bakırda görülen sert düşüşler sonrası ünlü spekülatör George Soros, kriz uyarısı yaptı.

        Soros, bugün Sri Lanka'daki ekonomik forumda yaptığı konuşmada; "Çin'in büyük bir ayar sorunu var. Bunun bir krize işaret ettiğini söyleyebilirim. Finansal piyasalara baktığımda 2008 yılındaki krizi hatırlatan ciddi bir meydan okuma olduğunu görüyorum" dedi.

        ABD STOKLARI TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE

        ABD hükümeti tarafından dün açıklanan haftalık stok verileri, ülkenin petrol stoklarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Bunun yanında ABD benzin stokları 22 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor.

        (Brent'in bir günlük performansı 07.01.2016)

        DEVLERİN KÖŞE KAPMACA OYUNU

        Başta Çin olmak üzere büyük endüstri ülkerindeki yavaşlama, OPEC'in üretimi kısmaması, nükleer yaptırımların kaldırılmasına gün sayan İran'ın 1 yıl içinde üretimi 1 milyon varil artırmayı planladığını duyurması küresel arz fazlalığı endişelerini iyiden iyiye artırdı. Söz konusu gelişmeler başta Uluslararası Enerji Ajansı olmak üzere Goldman Sachs ve Moody's gibi kuruluşların petrol fiyat tahminlerinde aşağı yönlü ciddi revizyonlara gitmesine neden oldu.

        ALB Forex Araştırma Uzmanı Volkan Kuğucuk, arz fazlalığına kısa vadede bir çözüm olmayacağını zira hiçbir üreticinin pazar payını kaybetmeyi göze alamayacağını belirtti. Petrol piyasasında tam anlamıyla bir köşe kapmaca oyunu oynandığını söyleyen Kuğucuk, köşesinden ayrılanın bir daha dönemeyeceğini, bunun da sırtını petrole dayamış bir ülke için çöküş olacağını vurguladı.

        12 yılın dibini gören petrol ile birlikte en sert kayıpları yüzde 2,4 ile Bakır ve yüzde 3 ile Nikel yaşadı. Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1 düşerek 1999 yılından bu yana en düşük kapanışa yöneldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ