Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Berat Albayrak Enerji Forumu'nda konuştu - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 7. Enerji Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

        İşte Bakan Albayrak'ın konuşması:

        * Önümüzdeki sönemde yıllık yüzde 5 civarında enerji talebi artışı öngörüyoruz.

        * Yerli kaynaklarımızdan maksimum oranda faydalanmalıyız. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızın tamamından daha verimli faydalanmaya devam etmeliyiz.

        * Enerjide yeni kaynaklar arama faaliyetlerini sadece kamu ile değil özel sektörün önünü açarak desteklemeye devam etmeliyiz.

        * AR-GE'ye destek vererek yeni enerji çeşitlerinin keşfedilmesinin önünü açmalıyız.

        * Mevcut enerjimizi daha verimli kullanmak için her türlü seferberliği ortaya koymalıyız. Elimizdekine sahip çıkmalı, verimsizlikle heba olmasına engel olmalıyız.

        * Enerji verimliliği demek daha az enerji kullanarak aynı yaşam ve aynı üretim kalitesini tutturabilmek demektir, asla ve asla daha kötü şartlarda yaşayıp daha kalitesiz ürünler üretmek değildir.

        * AK Parti enerji verimliliği konusunda kayıtsız kalmamıştır.5627 Sayılı Kanun ile enerji verimliliği kapsamlı şekilde ele alınmış, önemli bir çerçeve oluşturulmuştur.Bu kanun ve sonrasında çıkarılan yönetmelikler ile binalarda, sanayiide, elektrik üretim tesislerinde, sokak aydınlatmalarında ve elektrikli ev altelerinde verimliliği artırmak için çeşitli yol haritaları hayata geçirilmiştir.

        * Toplumsal farkındalığın artırılması çok önemlidir. Yasal altyapı tamamlanmış olsa da enerji verimliliği vatandaşlarımız tarafından maalesef tam olarak bilinmiyor.Meselenin vatandaşlarımız tarafından layıkıyla bilinmesi gerekiyor.

        * Amacımız makro ölçekte ülkeninenerji faturasını düşürmek;mikro ölçekte tek tek bireylerin, ailelerin, sanayi tesislerinin enerji faturalarının düşmesine yardımcı olmak.

        * Bilgilendirme, bilinçlendirme ve eğitim ve teşvik ile farkındalığı daha ileri boyuta taşımak.

        * Bakanlığımız desteği ve ortaklığında yürütülen ve istisnasız hepimizin hayatınd ayer alan projelerden biri Enerji verimli ürünlerin piyasa dönüşümü projesi. Proje evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız elektrikli ev aletlerinin verimliliği ile ilgili farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Örneğin A sınıfı ya da daha üst sınıf bir elektrikli cihaz alırsanız daha az enerji tüketir, daha az fatura ödersiniz. Eve elektrikli alet alımında son sözü söyleyen hanımlarımızın bu bilinçte olduğunu biliyoruz ancak enerji bakanı olarak bu hatırlatmayı yapmak görevimiz.

        *Enerji verimliliği hususunda üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir diğer alan binalarımızın iklimlendirilmesi yani soğutulması, ısıtılması ve havalandırılması konusu. Büyük enerji kaybı yaşadığımız yerlerden biri yalıtımsız binalardır. Özellikle ısıtma konusunda bu konu çok hassas. Malum son dönemde doğalgaz ile yaşadığımız sıkıntıların da temelinde ısıtmayı gaz ile yapan bir ülke olmamız var. Bunu bir kere daha ifade etmemiz lazım. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz.

        * En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji israf edilmeyen verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazıalışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, üretim proseslerini gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Cihazları kullanmadığımız zaman düğmesinden kapatmalıyız, radyatörlerin önünü açmalıyız, gaz ve fren pedallarına yumuşak basmalıyız.

        * Yapılan hesaplamalar enerji verimliliğine gereken ihtimamı gösterdiğimiz takdirde enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında olacağını gösteriyor.

        * Enerji verimliliği stratejik bir konudur, milli hassasiyet gerektiren bir konudur.

        * Bütün vatandaşların evlerinde, işyerlerinde ve üretim tesislerinde maksimum özeni göstermesini istiyorum. Odadan çıkarken parmağımızın ucuyla söndüreceğimiz bir lamba ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırımdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ