Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol fiyatları için kritik görüşme bugün - Enerji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Suudi Arabistan, Azerbaycan, Rusyagibi petrolden gelir eden birçok ülkenin ekonomisine ağır darbe vuran düşük petrol fiyatlarını yükseltecek formül bulundu.

        PETROL ARZI OCAK AYI SEVİYESİNDE SABİTLENECEK

        Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Venezuela'nın aralarında bulunduğu dört ülke Doha'daki kritik zirve sonrası üretimi Ocak ayındaki seviyelerde dondurmak için anlaştığını açıklandı. Açıklamanınardından rent petrolün varil fiyatı 34 doların üzerine çıktı.

        Toplantı sonrası yapılan ilk açıklamalara göre petrol üretiminin ocak ayı seviyesinde tutulması kararlaştırıldı. Atılan bu adım ile petrol arzının sabitlenerak fiyatların kontrol altına alınarak düşüşün önüne geçilmesi planlanıyor.

        UYGULANIRSA 40 DOLARI GEÇEBİLİR

        Kararı değerlendiren enerji uzmanları son 10 yılın en düşük seviyelerinde olan ve 30 doların altını gören petrol fiyatları alınan bu kararın uygulanması ile 40 doların üzerine çıkabileceğini savunuyor.

        KATARLI BAKAN: İSTİKRAR SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

        Katar Enerji Bakanı Ali Al-Naimi, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Bu anlaşma diğer üreticilerin de uzlaşıyı kabul etmesi halinde geçerli olacak; bu adımın piyasaya istikrar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

        Görüşme haberiyle birlikte petrol fiyatları da sert yükseldi. Brent petrol 34 doları, ABD ham petrolü de 30 doları aştı.

        4 BAKAN DOHA'DA GÖRÜŞTÜ

        Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantıya Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi, Rus mevkidaşı Alexander Novak, Venezüella Petrol Bakanı Eulogio Del Pino ve Katarlı bakan Mohammad bin Saleh Sada katıldı.

        PETROL ARZI AZALTILACAK İDDİASI PETROLÜ YÜKSELMİŞTİ

        Petrol fiyatları başlıca petrol üreticilerinden yetkililerin toplanacağına dair haberlerin ardından küresel arz fazlasını azaltacak bir adım atılacağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle karar öncesi bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

        ABD ham petrolü Cuma günü yüzde 12'nin üzerinde yükseldikten sonra bugün de karar öncesi yüzde 5.1 yükseldi. Ancak daha sonra kazanımlarını yüzde 4'e indirerek 30.6 dolardan işlem görüyor.du Brent petrolü ise yüzde 4.13 yükselişle 34.77 dolardan işlem görüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ