Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Bakan Albayrak: Türkiye sessiz bir devrim gerçekleştirdi - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.

        Açılışın, 2023 hedefleri açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Albayrak, "2017, 2023 ve 2053 hedeflerimize ulaşma noktasında her yıl Türkiye olarak kamu ve özel hep birlikte çok ciddi yatırım gerçekleştirmek durumundayız. Bugün küresel anlamda baktığımızda birçok krizin, problemin yaşandığı bu ortamda 158 tesisimizin, yaklaşık 5 milyar dolarlık 5 bin 620 megavatlık kurulu gücün açılışını yapıyoruz." dedi.

        "TÜRKİYE SESSİZ BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRDİ"

        Türkiye'nin gelecek hedeflerine ulaşması için ihtiyacı olan enerjinin sağlanmasında çalışmalara büyük özveriyle devam edildiğine işaret eden Albayrak, şöyle konuştu:

        "Türkiye, enerjideki çalışmalarıyla bu alanda sessiz bir devrim gerçekleştirdi. 2002'de 31 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye bunu 2,5 kat arttırdı. Bugün 79 bin megavat olan bu kapasite yıl sonunda 80 bin megavatı geçmiş olacak."

        Dünyada büyüklük olarak örneği olmayan sahaları, elektrik iletim altyapısı açısından hazır hale getirdiklerini ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

        "Yatırımcıya bu sahayı bedelsiz olarak vererek fabrika kurma ve 15 yıl süreyle Ar Ge yapma şartını kabul etmek hususuyla yine elektrik fiyatı üzerinden açık eksiltme yöntemiyle önemli bir yarışma modeliyle önemli bir adım atmaya başlıyoruz. Bu modelle 15 yıllık elektrik alım garantisi, Türkiye gibi büyük bir pazarda avantaj elde etme, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme kapasitesiyle yatırımcılar açısından önemli bir altyapı hazırlıyoruz. Ucuzlayacak elektrikle hem vatandaşımız kazanıyor hem de ARGE'yle ülkemiz kazanıyor. Dünyada fotovoltaik teknolojide tek parça olarak en büyük saha olacak bin megavatlık Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) bu yıl bitmeden hayata geçirmek için düğmeye basacağız. Bu alanda bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer bir ihale için adımımızı atacağız."

        Albayrak, elektrikte toplam 30 milyar lirayı aşan bir yatırımla elektrik iletim ve dağıtım altyapısını iyileştirmek için önemli adımlar atmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ