Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Çini desenli saatler geliyor - Lüks Yaşam Haberleri

        Türk-İslam sanatında saray, cami ve türbelerin duvarlarına işlenen çinilerde kullanılan geleneksel desenler, dünyaca ünlü bir saat markasının özel koleksiyonuyla kolları süsledi.

        Uzun bir tarih araştırmasının ardından İznik çini ustalarından görüş alınarak modern bir konseptte tasarlanan ve üzüm salkımları, hat yazıları, hayvan figürleri, vazolar, kandiller, lale, gül, karanfil, menekse, sakayık, hashas, çiğdem, küpe çiçeği gibi motiflerin bulunduğu koleksiyonun üretilen ilk bölümündeki saatlerde pırlanta bulunuyor.

        Çini desenli saatleri üreten firmanı sahibi Bedros Tanışman, AA muhabirine yaptığı açıklamada çocukluk yıllarında Kapalıçarşı'da çırak olarak başladığı mücevher tasarımının ileride tutkuya dönüştüğünü belirtti.

        İlerleyen dönemlerde Kapalıçarşı'da dükkan açtığını ve sektörde kendisini kanıtlaması üzerine İsviçre'deki dünyaca ünlü bir saat ve mücevher firmasından iş teklifi alarak buraya yerleştiğini dile getiren Tanışman, Kapalıçarşı ve İsviçre deneyimlerini biraraya getirmesi sonucu iyi tasarımlar yaptığını ifade etti.

        Tanışman, İsviçre'de iş yeri açma izni almasının ardından Belart SA'yı kurduğunu, İsviçre'nin sayılı büyük fason üretimi şirketi olan Belart SA ile dünyaca ünlü saat markalarına fason olarak tasarım ve üretim hizmeti verdiğini kaydetti.

        Tanışman, saat ve saat tasarımlarını İsviçre'de öğrendiğini, ruhuna kazıdığı tasarımları hayata geçirmek için 2008'de kendi adını taşıyan ''Peter Tanisman'' markasını kurduğunu söyledi.

        ''Peter Tanisman'' markasının yeni olmasına karşın dünyada tanınır hale geldiğini, şu anda sadece koleksiyon geliştirmeye, yeni ve sıra dışı saatler üretmeye çalıştıklarını belirten Tanışman, ''İlk koleksiyonumuz olan Carrousel, girdiği ilk yarışmada dünyanın en iyi 10 saat tasarımından biri seçildi. Bu başarı, markamıza büyük bir prestiji ve bilinirlilik kattı. Şu ana kadar private label (kişiye özel tasarım) kategorisinde yaptığımız saatler ve sınırlı üretimi olan modellerimiz ilgi görüyor'' diye konuştu.

        Saat sektöründe kalıplaşmış bir profil oluşturmanın oldukça zor olduğunu dile getiren Tanışman, saatin tutku ve yaşam tarzı olduğunu vurguladı.

        Tanışman ''Sadece zamanı gösteren bir makine yapmıyoruz. Her modelimiz, sonraki jenerasyonlara miras bırakılabilecek özelliklere sahip. Bu özelliğiyle hemen her ülkeden, her yaş gurubundan farkı insanlar markamıza teveccüh gösteriyor'' dedi.

        Dünyanın her yerinden müşterilerinin bulunduğunu dile getiren Tanışman, fiyatlarından üst limit olmamakla birlikte 20 bin doların taban fiyat olduğunu belirtti.

        -TARİHİ MEKANLAR İNCELENDİ-

        Çin porselenlerinin camsı yapısı, desenleri ve zarifliğiyle tüm dünyada çini sanatının en nadide parçaları olarak bilinse de özellikle 16. yüzyılda İznikli ustaların ürettikleri eserlerin çini sanatının zirvesi olarak görüldüğünü bildiren Tanışman, Fatih Sultan Mehmet'in yalnızca sarayda çalışacak seçkin bir atölye kurması ve Mimar Sinan'ın da yapılarında bu ince işçiliğe son derece önem vermesinin 16. yüzyıldaki İznik eserlerini önemli kıldığını söyledi.

        Tanışman, İznikli ustaların ürettikleri çinilerin yüzyıllar süren Osmanlı ihtişamının maddeleşmiş tasvirleri olduğuna dikkat çekerek, ''Tasarım sanatıyla uğraşıp, böylesi zengin ve olağanüstü bir tarihten etkilenmemek mümkün değil. Peter Tanışman markası olarak, tarih ve kültürümüzün bu nadide örneklerini saatlerimizde kullanmak hem büyük bir gurur, hem de anlatılamayacak kadar büyük bir haz oldu'' diye konuştu.

        İznik çini sanatıyla taçlandırılan bir koleksiyon hazırlamanın mesleğindeki en büyük arzulardan biri olduğunu dile getiren Tanışman, bunun için uzun yıllar süren geniş bir tarih araştırması yaptıklarını, akademisyenlerden çok İznik çiniciliğini yaşayan zanaatkarlardan görüşler aldıklarını kaydetti.

        -KUVARS YERİNE BEYAZ ALTIN KULLANILDI-

        İznik çiniciliğinde kullanılan hammadde olan kuvars hamuru yerine beyaz altın kullandıklarını ifade eden Tanışman, şunları kaydetti:

        ''Dolayısıyla mineleme, fırınlama ve sırlama da işçiliği oldukça zor olan tekniklerdir. Yaptığımız yüzlerce denemede beklediğimiz mükemmeliyete hemen ulaşamadık. Fırınlama sırasında eriyen, kararan veya şekli bozulan altınlar, tutturulması neredeyse sır olan renkleri tutturmak bile aylarımızı aldı. Amacımız, kesin bir kusursuzluğa ulaşmaktı. Bu kesin kusursuzluğa ulaştıktan sonra ise nasıl bir desen kullanacağımız konusunda kararsız kaldık. Modern desenler mi olacak, tarihsel bir anlam mı yüklü olacaktı? Eğer tarihsel olacaksa kimlerin hangi eserleri minyatürize edilecekti? Bunun cevabı için Lizbon'daki Gülbenkyan Müzesi, Topkapı Sarayı, Yavuz Sultan Selim Camii ve Türbesi, Süleymaniye Camii, Sokullu Mehmed Camii, İstanbul Piyale Paşa Camii, Edirne Selimiye Camii, Üsküdar'da Atik Valide Camii'ndeki çini örneklerini inceledik.

        Şimdiye kadar 80 eser seçtik ve bunların üretimine başladık. Her saatin üretimi belirli bir süre aldığından Carrousel Nikea (İznik'in eski ismi)koleksiyonun tamamlanması bir yıldan uzun bir zaman alacaktır. Koleksiyondaki her saat, farklı desenlere ve tarihsel hikayeye sahip olacak. Her motifin özel bir adı ve anlamı vardır. Dünyada ilk defa saat tasarımında kullanılan İznik çini sanatıyla, İsviçre saatçiliğinin modern yüzü ile harmanladığımız bu koleksiyonumuzu aynı zamanda pırlantalarla süsledik. Mücevher saat tanımına farklı bir boyut kazandıracağına inandığımız Carrousel İznik koleksiyonumuzun hem Türkiye, hem de dünyanın dört bir yanından saat tutkunları tarafından büyük ilgi ve beğeni kazanacağına inanıyoruz.''

        Tanışman, koleksiyonda kullanılan motiflerin Hatayi, Penç, Yaprak, Semseler, Çinbulutları, Rumiler, Çintemaniler, çesitli meyve ağaçları, servi ve bahar ağaçları, üzüm salkımları, kalyonlar, zencerekler, tığlar, hat yazıları (celi yazılar), mermertaklidi desenler, hayvan figürleri, pul, vazolar, kandiller, naturalist üslupta lale, gül, karanfil, menekse, sakayık, hashas, çiğdem, küpe çiçeği, narçiçeği, zambak,sümbül, nergis, yaban gülleri ve kır çiçekleri olduğunu kaydetti.

        -CENEVRE SAAT FUARINDA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK-

        Geçen yıl ilk kez düzenlenen ve dünyanın her yerinden binlerce saat tutkunuyla, İsviçreli bağımsız saatçileri bir araya getiren Cenevre Saat Fuarı'nın (Geneva Time Exhibition) kapılarını 16 Ocak'ta ikinci kez açacağını söyleyen Tanışman, İsviçre'nin 400 yılı aşkın köklü saatçilik tarihinin merkezi olan Cenevre'de 40'tan fazla bağımsız saat markasının fuarda yeni konseptler, son teknoloji, modern materyaller, yüksek hassasiyet içeren mekanikler ve aylar süren el işçiliğinin büyüleyici örneklerini sergileyeceğini ifade etti.

        Fuarın 22 Ocak'ta sona ereceğini kaydeden Tanışman, fuarda her biri İsviçre saatçiliğinde otoritesi olarak kabul edilen büyük bir jüri tarafından 2011 yılının en iyi saatinin (GTE 2011 Super Watch) belirleneceğini anlattı.

        Çini saat koleksiyonlarının ilk defa bu fuarda sergileneceğini dile getiren Tanışman, firma olarak Carrousel İznik ve Carrousel Fantasia koleksiyonlarıyla GTE 2011 Super Watch ödülüne adaya olacaklarını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ