Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Rusya Devlet Başkanı Putin'den gıda ithalatına sıkı denetim - Haberin Var Mı? Haberleri

        Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya meyve ve sebze ithalatında kontrolleri sıkılaştırıyor.

        ADİL OLMAYAN REKABET UYARISI

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaş meyve ve sebze ithalatında kalite kontrollerinin artırılmasını istedi.

        Aksi durumda yerli üreticilerin adil olmayan rekabet şartları ile karşı karşıya kalacağını ifade eden Putin, "Yerli üretimde uygulanan benzer standartların ithal ürünlerde uygulanmaması yeri üreticiler açısından adil olmayan rekabete neden olur…" uyarısında bulundu. Özellikle kış mevsiminde yerli talebin karşılanmasının zorluğuna değinen Putin, "Problem çok açık. Seraların verimliliğinin artırılması gerekiyor. Depolama alt yapıları geliştirilmeli ve tohumculuk çalışmaları yoğunlaştırılmalı…" dedi.Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya'ya Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı beklenen ölçüde artmadı.

        TÜRKİYE'DEN GELEN ÜRÜNLER GÜMRÜĞE TAKILABİLİYOR

        Türkiye'den gelen ürünler sağlık nedeni ile Rusya gümrüklerine takılabiliyor. Denetimlerin sıkılaştırılması Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihraç eden Türk üreticileri etkilemesinden endişe ediliyor.

        Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 civarında azalara 33 milyon dolara geriledi. İlk 8 aylık dönemde ise Rusya'ya ihracat yüzde 4,69 artarak 511 milyon dolara yükseldi.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ