Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 675 bin nitelikli çalışana ihtiyaç var - İş-Yaşam Haberleri

        Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) 2023 yılına kadar perakende sektörünün satış danışmanlığından finansa kadar farklı alanlarda 675 bin 414 personele ihtiyaç olacağını bildirdi. Deloitte işbirliğiyle hazırlanan ‘Perakende Sektörü Eğitim İhtiyaç Raporu’nu açıklayan BMD Başkanı Hüseyin Doğan, nitelikli eleman sorununun çözümü için eğitimöğretim altyapısının bu çerçevede tasarlanması gerektiğine dikkat çekti. Gıda dışı modern perakende sektörünün 2014’ü 93 milyar dolar ciroyla tamamladığını belirten Doğan, “2023’te bu rakam 201 milyar dolara ulaşacak” dedi. 2015’te yurtiçi mağaza sayısı ve istihdamın yüzde 10 artacağını kaydeden Doğan, “Gıda dışı modern perakendede 130 bine yakın mağaza var. Çalışan sayısı 850 bin civarında. BMD üyelerinin 65 bin mağazası, 385 bin çalışanı bulunuyor” diye konuştu.

        ‘SIÇRAMA TAHTASI OLDU’

        Sektörün, 9 yılda satış danışmanlığından mağaza müdürlüğüne, insan kaynaklarından tasarıma kadar pek çok alanda 675 bin kişilik personele ihtiyacı olacağını söyleyen Doğan, şöyle devam etti: “En çok istihdam yaratan 2’nci sektör olmasına rağmen perakende, daha iyi bir iş bulana kadar sıçrama tahtası olarak görülüyor. Oysa perakendede ciddi bir kariyer planlaması mümkün.”

        2023’E KADAR 90 BIN MAĞAZA AÇILACAK

        Hüseyin Doğan, gıda dışı alanda yalnız satış danışmanı ve mağaza yöneticisi ihtiyacının 574 bin kişi olacağını belirterek, “2023’e kadar 90 bin yeni mağaza açılacağı öngörülüyor. Büyümenin anahtarı geleneksel perakendeden modern perakendeye kayış olacak” dedi. Türk markaların yurtdışında 4 bin 200 mağazası olduğunu, 2023’te bu rakamın 20 bine çıkacağını hatırlatan Doğan, “Yurtdışında büyüme odaklı insan kaynağı politikasına ihtiyaç var” diyekonuştu. BMD Başkan Yardımcısı Sami Kariyo da, sektörde çalışanların 3’te 2’sinin meslek lisesi, yüksekokul veya üniversite ve üstü diplomasının bulunmadığını belirterek, yeni mezunların yüzde 63’ünün sektör sorunlarına çözüm üretecek bilgisi olmadığını ifade etti.

        MEZUN SAYISI TALEBİN ÇOK ALTINDA

        Meslek liselerinin yüzde 7’sinde pazarlama ve perakende bölümü olduğuna dikkat çeken Deloitte Türkiye ortağı Özgür Yalta, “Bu yıl 2 bin 792 satış elemanı mezun olacak. 10 yıllık ihtiyaç ise 492 bin kişi” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ