Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan’daki seçim öncesi Tsipras’tan korkan Yunan zenginlerinin parasını Türkiye’ye getirdi - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK /HT GAZETE

        Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Yunanistan’daki seçimler öncesi Aleksis Tsipras’ın liderliğindeki SYRIZA’nın iktidara gelmesinden korkan Yunan zenginlerin paralarını Türkiye’ye getirdiğini, bir kısım paranın da kendilerine yani Akbank Özel Bankacılık bölümüne geldiğini söyledi. Galatalı 2014 yılında yurtdışından 400 milyon dolar para girişi sağladıklarını belirterek Yunanistan seçimleri öncesi kendilerine gelen Yunan zenginlerinin parasının seçim sonrası geri gitmediğini, kalıcı hale geldiğini dile getirdi. Galatalı ayrıca ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin yaptığı düzenlemeler sonucu İsviçre’de parası bulunan Fransız ve İtalyanların da paralarının bir bölümünü Türkiye’ye getirdiğini ifade etti

        ‘PARA ÇIKIŞI OLMAYACAK’

        Bu iki ülkenin dışında 400 milyon dolarlık para girişinin Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinden sağlandığını belirten Galatalı, ABD’nin faiz artırım sürecine girmesi halinde Türkiye’den para çıkışı olmayacağını belirterek ancak bu durumda Türkiye’de de faiz oranlarının artacağını ve borçlanma maliyetlerini yükselteceğini kaydetti. Galatalı, “Piyasa 2015 sonu için 0.50, 2016 sonunda yüzde 1.25 faiz artışına fiyatlanıyor. Yarım puan bizi çok zorlamaz” dedi. Türkiye’de toplam finansal varlıkların 1 trilyon 200 milyar TL olduğu bilgisiniveren Galatalı şunları söyledi: “Yüzde 77’si mevduattan oluşuyor. Bunun da üçte biri döviz. Son dönemde döviz mevduatında artış var. Döviz mevduatının ortalama getirisi yüzde 2’ler civarında. Stopajı düştüğünüz zaman getirisi yüzde 1.6. Eğer Türk Lirası’nda yüzde 8-9 getiriler varken bile üçte biri dövizde duruyorsa bu riskten kaçınma eğilimi olarak değerlendirilebilir.”

        KURU YURTDIŞI BELİRLİYOR

        Döviz kurundaki hareketlerin nedenini ise büyük oranda yurtdışı piyasalardaki genel eğilime bağlayan Galatalı,

        “Biz içeride bir sürü konuşuyoruz ama asıl dövizin fiyatını belirleyen yurtdışındaki talep. O gün politik bir rahatsızlık olup bize kur yükselmiş gibi geliyor ama bütün gelişmekte olan ülkelerin kurlarına baktığınızda hepsinde kayıp oluyor. İçerideki aksiyonların kura etkisi dörtte bir oranında oluyor” dedi. Galatalı Merkez Bankası’nın ise enflasyon sonucuna göre politika faizinde indirime gitse de piyasada asıl faiz oranlarının oluşumunu sağlayan faiz koridorunun üst bandını indirmesinin çok zor olduğunu anlattı. TL’nin yılbaşından bu yana aşırı değer kaybını da buna neden olarak gösterdi.

        YÜZDE 15 KAZANDIRDI

        1 milyon TL ve üzeri mevduatta artık eski dönemlerdeki hızda büyümelerin olmadığını kaydeden Galatalı hitap ettikleri müşteri kitlesinin büyümesini azaltan bu gelişmeyi yurtdışından Türkiye’ye varlık getirerek kompanse etmeye çalıştıklarını anlattı. 2001 yılında ilk ayrı özel bankacılık şube ağı kuran banka olduklarını dile getiren Galatalı, 10 şube bir corner ve Dubai’de bir temsilcilik

        8'İNCİ KEZ 'EN İYİ ÖZEL BANKACILIK ÖDÜLÜ'NÜ ALDI

        Dünyanın önde gelen finans yayın grubu Euromoney’nin “En İyi Özel Bankacılık Ödülü”nü 8. kez Akbank Private Banking kazandı. Londra’da düzenlenen törende “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu” ödülünü, Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Euromoney yetkililerinden aldıı.

        YAP TASARRUFU AL ZAMMI

        Euro Grubu’nun Atina’dan mevcut borç anlaşmasını sürdürmesini istemesi üzerine Yunanistan ve AB arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. Tarafların cuma günü tekrar buluşmaları bekleniyor

        Yunanistan’ın borç sorununu çözmeye yönelik olarak Euro Grubu maliye bakanlarıyla dün Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı beklendiği gibi sonuçsuz kaldı. Görüşmeler sonrasında Euro Grubu tarafından yapılan açıklamada Atina’ya sorunun çözümüne yönelik son derece makul bir öneride bulundukları ancak Yunanlı meslektaşlarının bu öneriyi ‘saçmalık’ olarak nitelemeleri üzerine görüşmelerin daha başlamadan sona erdiği belirtildi.

        ‘GÖRÜŞMEK ANLAMSIZ’

        Yunan tarafı ise kendilerine sunulan teklifin geçen hafta yapılan görüşmelerde gündeme gelen ve yol haritası olarak kabul edilen önerilere kıyasla büyük bir geri adım olduğuna işaret ederek temaslara devam etmenin anlamsız olacağına karar verdiklerini duyurdu. Gelen bilgilere göre Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanlı ekonomi kurmaylarına yaptığı öneride mali politikalarınoluşturulması için Atina’nın talep ettiği 6 aylık süreyi kendilerine vereceklerini söyledi.

        Ancak Hollandalı Bakan ay sonunda mevcut yardım programının sona ereceğini hatırlatarak kendilerinin attıkları bu adıma karşılık Atina’dan da yeni bir anlaşma hazırlamak yerine mevcut anlaşmanın uzatılmasına evet demelerini istedi. Euro Grubu ayrıca Yunanistan’dan bu şartları kabul etmesi durumunda, adı tam olaraktelaffuz edilmese bile, Troyka’nın yine Atina’ya gelip ülkenin tasarruf konusundaki ilerleyişini izlemesine izin vermesini de istedi. Peşpeşe gelen taleplere büyük tepki gösteren Yunanlılar söz konusu önerilere en başından beri hayır dediklerini hatırlatarak geri adım atmalarının teklif edilemez olduğunu söyledi. Tarafların cuma günü tekrar bir araya gelip görüşmelere devam etmesi bekleniyor.

        MORATORYUM ÖNERİSİ GELDİ

        Yunanlı yetkililerin moratoryum karşılığında verdikleri seçim sözlerini rafa kaldırma önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ