Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye’de 5.2 dolar seviyesindeki imalat sanayiinde saatlik ücretler 5 yıl içinde 6 dolara yaklaşacak - İş-Yaşam Haberleri

        HT GAZETE

        Dünyanın pek çok markası için üretim yapan Çin’e alternatif olarak gösterilen Endonezya, Vietnam ve Filipinler’de imalat sanayii ücretleri hızla artıyor. Economist Intelligence Unit’e (EIU) göre Endonezya’da saatlik ücretler 4 yıl içinde yüzde 48 yükselecek. Ancak bu artışa rağmen 74 sente ulaşabilecek. Saatlik ücretlerin 5 yıl içinde Vietnam’da 3.2 ve Filipinler’de 3.1 dolara yükselmesi, Çin’de ise 4.8 dolara ulaşması bekleniyor. Rapora göre Türkiye’de imalat sanayiinde saat ücretleri 5.2 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu rakamın 2019 yılına kadar 6 dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. EIU’ya göre ABD’de 37.2 seviyesindeki imalat sanayiinde saatlik ücretler, 2019’a kadar yüzde 12 artış göstererek 42.8 dolara ulaşacak. Bu da ABD’deki fabrika çalışanları ile Türkiye’dekiler yani John ile Ahmet arasındaki 7 kata yakın olan ücret farkının devam edeceğini gösteriyor.

        ENDONEZYA İLE FARK 58 KAT

        EIU’ya göre ABD’deki fabrika çalışanları 5 yıl içinde Endonezya’daki çalışanların 58 katı daha fazla ücret alacak. Bu fark şu anda 76 kat seviyesinde. Endonezya, Filipinler ve Vietnam’da ücretlerin artmasının önündeki en büyük engel ise sahip oldukları genç nüfus.

        ÇİN'DE İŞGÜCÜ MALİYETLERİ DAHA YÜKSEK

        EIU’nun raporuna göre imalat sanayiinde işgücü maliyetleri Çin’de halihazırda Hindistan, Endonezya ve Vietnam’dan daha yüksek. Bu ülkeler Çin fiyatlarının artmasından fayda sağlıyor. Özellikle Endonezya, giderek artan bir rekabet ortamında daha pahalı olan Çin’e alternatif arayan yatırımcıları kendisine çekmeye çalışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ