Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havayolu şirketlerini milyonlarca dolar zarara uğratıyorlar - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL - ÖZEL HABER

        Uçakta, suya acil iniş yapılması halinde takılacak can yelekleri de yolcuların götürdüğü eşyalar arasında dikkat çekiyor. Tek kullanımlık olan can yelekleri, özellikle yaz dönemlerinde, tatil yörelerine yapılan uçuşlarda yolcular tarafından alınıyor. Dünya genelinde olduğu gibi Türk havayolu şirketlerinin uçuşlarında da can yeleklerinin yolcular tarafından alındığı belirtiliyor.

        Yapılan bir araştırmaya göre China Eastern Havayolları'nın her yıl uçuşlarında yaklaşık 6 bin can yeleği kayboluyor. Havayolu şirketi sözcüsü kaybolan can yeleklerinin hatıra veya yüzmek için alındığını belirtti.

        DÜNYADA GÖZALTINA ALINANLAR DAHİ VAR

        Yakın dönemde meydana gelen iki olayda San Diegolu 26 yaşındaki Benjamin Wenzl adlı yolcu seyahat ettiği ABD'nin Southwest Havayolları'nın uçağında iki can yeleği aldığını uçuş sırasında gören kabin ekibi durumu polise haber verdi. Polis tarafından indiği havalimanında gözaltına alınan yolcu, şaka için can yeleklerini aldığını iddia etti. Can yeleği alımlarıyla ilgili ABD'li eski havayolu güvenlik şefi, yolcuların bunları su kayağı yaparken kullandığını söylemişti. İki yıl önce ise Çin şirketi Spring Havayolları'nın uçağı ile Guangzhou'dan Şangay'a gidecek Çinli bir yolcu can yeleğini aldığı için 15 günlüğüne gözaltına alındı.

        HER UÇUŞ ÖNCESİ KONTROL EDİLİYOR

        Can yelekleri koltuk aralarında veya koltuk altında bulunuyor.Pimlerinden çekildiğinde şişen ışıklı ikazı olan can yelekleri olası bir suya inişte giyilerek hayatta kalmasının sağlanması amaçlanıyor. Uçaklar sefere çıkmadan önce kabin ekibi tarafından titizce kabin içinde yapılan kontrollerde tek tek can yeleklerinin yerinde olup olmadığı da kontrol ediliyor. Can yeleği olmadığı zaman kabin ekibi hemen can yeleği talep ediyor ve eksik yere yerleştirip uçak seferini gerçekleştiriyor çünkü yerinde olmayan bir can yeleği yolcu güvenliğini riske atabilir.Bugüne kadar Türkiye'de yolcular arasında uçuşta can yeleği aldığı için suçlanan veya gözaltına alınan yolcu olmazken dünyada ise can yeleğini izinsiz aldığı için gözaltına alınan yolcular da bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ