Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Krizdeki gurbetçinin yardımına sıladan akrabası koştu - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / HT GAZETE

        Gurbetçi Türk işçilerin, Almanya’da çalışıp memlekete para yolladığı efsanesi Avrupa’daki krizle sona erdi. Son 4-5 yıldır süren krizle birlikte Türkiye’deki akrabalarına, arkadaşlarına para yollayan gurbetçiler yerini Almanya’daki yakınlarına para yollayan Türklere bıraktı. 2010’da kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli para transferi şirketi olan UPT’nin (Uluslararası Para Transferi) CEO’su Erol Ulu, Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinin 2014’te 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtirken, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan para transferinin ise 500 milyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi. Para transferi verilerinin ülkelerin göç haritasıyla paralel seyrettiğini anlatan Ulu, Türkiye’den göçün yüzde 81’inin Avrupa’ya olduğunu hatırlatıp para transferinin de benzer olduğunu kaydetti. Ulu, “Bu akışın dengesini son 4-5 yıldır Avrupa’da yaşanan kriz değiştirdi. Almanya’dan buraya gelen paradan çok buradan Almanya’ya para gitmeye başladı. Krizden önce denge tam tersiydi. Buradaki insanlar Almanya’da krizden etkilenen eşine dostuna para yolladı” diye konuştu. Euro Bölgesi’nde işsizlik nisan ayı itibarıyla yüzde 11.5, genç işsizliği ise yüzde 22.8’e çıktı.

        12 MİLYAR DOLARLIK TRANSFER VAR

        2 YABANCI ŞİRKET TÜRKIYE’YE GIRME HAZIRLIĞINDA

        Erol Ulu, Türkiye’de para transferi pazarının çok hızlı büyüdüğünü anlatarak, 27 Haziran’dan itibaren BDDK’dan lisans alan para transfer kuruluşlarının artacağı öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti: “Bankalar münhasırlık anlaşması yapamayacak. Para transfer şirketlerinin önü açılacak. Türkiye her haliyle potansiyeli büyük bir ülke. Şimdiden biri dünyanın üçüncü büyüğü Ria olmak üzere 2 yabancı şirketin Türkiye’ye giriş hazırlığı yaptığını biliyoruz.”

        AVRUPA’YA MONEYTRANS İLE ULAŞACAK

        UPT ile Avrupa’nın en büyük para transferi şirketi MoneyTrans arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Yeni ortaklık, dün gerçekleşen Uluslararası Para Transferi Konferansı’nda imzalandı. Anlaşmayı değerlendiren Ulu, “MoneyTrans’ın özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yaygın olması tercih nedeni” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ